Skolorna får nya matleverantörer

Stad & Politik27 augusti 2021 kl 04.584

Med fokus måltider som särskilt passar barn och elever tar Incontro Ab över matleveranserna till de kommunala skolorna och förskolorna på norra Lidingö. Maten kommer i större utsträckning vara mer separerade så att barn och elever själva kan välja att komponera sin måltid utifrån det de är sugna på. ISS, som tidigare lagat maten på norra ön, tar över skolorna på södra delen.

Totalt serveras runt 1 155 000 måltider och cirka 375 000 mellanmål per år till barn, elever och pedagoger på Lidingö. En ny kostupphandling är genomförd och från den 1 november är det företagen Incontro Ab och ISS som förser skolor och förskolor med lunch och mellanmål. I och med detta avslutas avtalet med Sodexo.

– Upphandlingsenheten har gjort ett gediget arbete och med Incontro och ISS får vi två matleverantörer som leverera hög kvalitet till ett bra pris. Båda dessa företag fokuserar på att laga näringsrik mat av bra råvaror, där menyerna är varierade och anpassade efter barn och elever, säger Ulrika Strandberg, förvaltningschef lärande- och kulturförvaltningen.

Höga krav i upphandlingen

En konstupphandling följer tydliga riktlinjer och matleverantören har en lång lista med krav som ska uppfyllas för att bli godkänd. Bland annat måste minst 30% av råvarorna vara ekologiska och minst 80% av huvudkomponenterna vara tillagade från grunden.

Utöver det har upphandlingsenheten bedömt företagen utifrån att maten ska var näringsrik och nylagad, råvarorna ska innehålla så få tillsatser som möjligt och rätterna ska vara den typ av mat som målgruppen tycker om att äta. Även faktorer som att leverantören har klimatsmarta måltider och arbetar aktivt för att minska matsvinnet och CO2 ekvivalenter per kg/mat, är avgörande.

– Dessa två företag möter samtliga ska-krav som referensgruppen har arbetat fram. De kan tillaga och leverera måltiderna på ett kostnadseffektivt, hållbart och miljömässigt sätt, något som varit avgörande för att de skulle vinna upphandlingen, säger Giovanni Valente, upphandlare i Lidingö stad.

Fokus på näringsriktiga och hållbara måltider

ISS har lagat mat på Lidingö sedan 2015, senast till norra öns skolor och förskolor. Nu blir deras uppdrag att förse södra öns barn och elever med lunch och mellanmål varje dag. Det innebär att det blir ny matleverantör i Bodals skola, Ljungbacks skola, Farkostvägens förskola, Baggebygårds förskola, Högsätra förskola, Stockby förskola, Bodals förskola, Högsätra skola, Käppala skola, Skärsätra skola och Käppala förskola.

– Vi är glada och tacksamma att vi fått förnyat förtroende att leverera skolmåltider till Lidingö stads elever och skolpersonal. Syftet med vårt uppdrag är att bidra till välmående barn och ungdomar som presterar bättre skolresultat genom en god, näringsriktig och hållbar skolmåltid. Vi har ett stort fokus på hållbarhetsfrågor i allt från valet av råvaror till minskat matsvinn. Tillsammans med Lidingö stad vill vi minska skolornas klimatpåverkan och stärka kommunens hållbarhetsprofil, säger Sofia Bracamonte, regionchef ISS.

Nykomlingen Incontro lagar mat till Hersby gymnasium, Källängens skola, Rudboda skola, Torsviks skola, Bo skola, Klockargårdens skola, Sticklinge skola och Islinge förskola.

– Vi är så glada över att bli en av Lidingö stads matleverantörer. Incontro har över 20 års erfarenhet av skolmåltider, restaurang och konferensverksamhet och lagar dagligen ca 30 000 portioner. Vår filosofi är att laga mat som vi vet att barn och elever uppskattar och som ger dem energi hela skoldagen. Vi vill också ge dem möjlighet att själva experimentera, blanda tillbehör efter smak och komma med synpunkter på maten. För oss är det viktigt att ha nära dialog med våra elever och uppdragsgivare för att möta deras önskemål och bli ännu lite bättre, säger Christin Huber, affärsområdeschef Incontro, en del av Eatery.

Kommentarer

  1. Nackdelen är att de skolor och förskolor som har tillagningskök inte längre ska använda dessa. Maten ska lagas på annan plats och skickas till skolorna.

    1. Ulrika, vilka skolor/förskolor är det som tidigare har lagat mat som nu kommer få levererat?

  2. Barn och gamla på Lidingö ska självklart ha tillgång till på plats vällagad mat. Om det innebär två öre mer i skatt är det något vi får försöka leva med.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *