Skoljoggen firar 40 år – får hundratusentals barn i rörelse

Fotograf: Mattias Wihlgaard
Sport14 september 2022 kl 03.51

Nu firar Sveriges största motionsevenemang Skoljoggen 40 år. Den 15 september rör sig hundratusentals barn och unga tillsammans på skolor runtom i Sverige, tack vare Skolidrottsförbundet. Hittills är över 1100 skolor och 270 000 deltagare anmälda. Bo Skola på Lidingö är en av skolorna som kommer att delta i år.


”Efter två års pandemi blir Skoljoggen 2022 en magisk manifestation för alla barns rätt till rörelse”, säger Jonas Leth, generalsekreterare för Skolidrottsförbundet.

Bakom Skoljoggen står riksorganisationen Skolidrottsförbundet med alla skolidrottsföreningenar (Skol-IF). Det är upp till varje anmäld skola och idrottslärare att fritt skapa sitt eget arrangemang. Varje år möjliggör lärare runtom i landet att hundratusentals elever från förskolor upp till årskurs tre på gymnasiet kan delta i Skoljoggen. Skoljoggen är ingen tävling utan en manifestation för barn och ungas rörelseglädje, hälsa och gemenskap där alla deltar på egna villkor – om det så är att springa, rulla, jogga, lunka eller gå. 

­– Efter två tuffa år av pandemi och distansering är glädje, rörelse och gemenskap viktigare än någonsin. Vi på Skolidrottsförbundet har kämpat för att barn och unga ska få röra sig sedan 1916. Vi finns där barnen finns och har nästan 100 000 Skol-IF-medlemmar på skolor runtom i landet. Varje år samlas långt fler för att delta i Skoljoggen, säger Jonas Leth, generalsekreterare på skolidrottsförbundet. 

I samband med Skoljoggen arrangeras även Springslanten, en frivillig insamling där elever, skolpersonal och föräldrar kan bidra till noggrant utvalda stiftelser och organisationer. Årets Springslanten går till Stiftelsen Move vars ändamål är att främja verksamheter som jobbar aktivt med olika typer av insatser för att främja rörelse, ledarskap och demokrati bland barn och unga.

– Skoljoggen ska vara ett tillfälle där vi lägger alla former av prestation och måsten åt sidan och istället låter barnens glädje stå i fokus. Genom Springslanten kan både barn och vuxna engagera sig och bidra till glädje för ännu fler barn och unga, säger Jonas Leth, generalsekreterare på skolidrottsförbundet. 

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *