Skadade träd måste fällas

Natur9 april 2020 kl 21.236
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?

Kommentarer

 1. Nu skriver jag om vår natur igen. Tyvärr, kära övänner, visar erfarenheter från flera kommuner och områden (bland andra Bromma och Kungsholmen), att när sådan skadegörelse sker, och om det sker nära vattnet, så finns tyvärr ofta de skyldiga bland dem som på ett eller annat sätt tjänar på att få bort träden.
  I de båda nämnda områdena ovan var det personer som direkt ekonomiskt tjänade på det genom förbättrad havsutsikt, som sedan befanns skyldiga och dömdes till höga skadestånd.
  Jag säger inte att så är fallet här, men tillvägagångssättet uppvisar stora likheter. Sedan är det givetvis svårt att veta vem får direkt bäst utsikt när det finns många som delar på just denna utsikt.
  Vid en sökning bland domar var det slående många ärenden som slutade med att någon närboende dömdes för att ”ha förbättrat sin havsutsikt”. I fallet i Bromma hade träden sågats på en nästan identiskt sätt.
  Jag har i manga år haft kontakt med Lidingö stad i miljö- och stadsbyggnadsärenden, och det finns en mängd fall där tomtägare på vår ö försöker tillkapa sig allmänningen genom utställande av möbler, krukor, staket, planteringar eller t o m murar (som i en fällande dom mot en tomtägare på norra ön, några år sedan). Men detta fall är verkligen riktigt extremt, OM det nu handlar om något sådant. Jag hoppas polisen finner den/de skyldiga till detta, som ju så förstör för oss som älskar att promenera – jag faktiskt förbi där just idag, en sorglig syn.
  Vill slutligen poängtera att denna kommentar givetvis inte utpekar någon enskild tomtägare – det finns ju väldigt många som bor i krokarna. Och givetvis kan det vara ett ”pojkstreck”, men det är dock väldigt osannolikt, då förfaringssättet känns igen.

 2. Det är uppenbart att de enda som har intresse av att förbättra utsikten är de som håller på med det spektakulära bygget vid Villa Constantia. Där finns det all anledning av kommunen att av många andra skäl kontrollera att allt sker enligt tillstånd. De byggare som inte kunde ett ord svenska eller engelska försvann för flera månader sedan. Sedan har bygget stått stilla förutom vissa markplaneringsarbeten.

  Att sätta sitt hopp till en polisanmälan och sitta med armarna i kors är kommunens välkända och fullständigt misslyckade strategi. De värsta plumparna är Söderås och Iranska ambassaden. Därutöver finns det många exakt likadana fall som inte klarats upp trots att det varit fullständigt klart vilka som tjänat på att få bort träden.

  En annan sak är att det är många alldeles för höga, gamla och dåliga träd i området som stormarna bryter sönder. En vettig gallring skulle ha gjorts för länge sedan. Har de boende på Norrstigen verkligen gått på kommunen om detta ?

  1. Nja. Om de som håller på med bygget är skyldiga har de verkligen gjort ett dåligt jobb. När man tittar vilka träd som fälts och hur solen rör sig så är det inte svårt att se att det bara är ett av de fällda träden som bidrar med någon större nytta för bygget. Finns i min mening bara ett hus med som får en markant förbättrad sol- och utsiktssituation av detta tilltag. Men som någon sa det kan ju också vara ett pojkstreck och inte ett tilltag av någon relativt nyinflyttad som vill förbättra sin kvällssol och ser sin chans när det pågår ett byggprojekt nästgårds och ser till att kapa även ett träd vid bygget som man själv inte har nytta av utsiktsmässigt i ett tafatt försök att göra det hela mindre uppenbart.

 3. Ja, jag är nog naiv där – många lider i det tysta och hopps att staden ska få fast dem.
  Söderås och ambassaden är riktigt hjärtskärande exempel.
  Åren går och inget händer?
  Är det någon läsare som ha något konkret förslag på hur vi kunde få igång något engagemang i dessa frågor?
  Jag tror lokalmiljön och viktig är viktig för hur vi mår…

 4. Har nu läst artikeln som det hänvisas till ovan och kommenterat.
  Det jag häpnar mest över är hur en fd polis (ja en fd rikspolischef) kan säga att de ”trodde att träden var på deras tomt” (anm.; träden utgjordes av över 20 mogna fina fruktträd på kommunens mark, och en hel lindallé från ca. 1860-talet.
  Hur dessa natur-mördare (!) och miljöbrottslingar kan gå fria övergår mitt förstånd.

 5. Jag har grävt djupt i detta och det tyder på en korruptionsskandal som är större än någon kunnat ana. Söderås och Iranska är inga enskilda företeelser utan blottar en fullständigt otrolig vänskapskorruption med och inom kommunen som fortsatt med Ravinen 22. Media har börjat gräva i detta och det kommer till veckan i SVT lokalt och i Mitt i Lidingö.

  Hela kommunens hantering med avstyckningen av tomten och två byggnadstillstånd är i högsta grad upprörande och i fullständig strid mot rimlig tolkning av föreskrifter. Nu måste detta leda till ett uppror mot kommunens hantering av byggnadsfrågor i allmänhet och detta ärende i synnerhet. Åk till platsen bakom Lidingövarvet, ta FOTON och TILLSKRIV kommunen enskilt eller via politiker eller intressegrupper med krav på att SKELETTET RAVINEN 22 MÅSTE RIVAS !

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *