September 2019

Dryckesguiden1 september 2019 kl 00.00

Art.nr 6403 De Bortoli för 79 kronor. Årgången är 2018 och innehåller 70% Gewürztraminer och 30% Riesling och kommer från Australien. Ett härligt druvigt och blommigt vin med en alkoholhalt på 12% och en sockerhalt på 21g/l. Paret De Bortoli emigrerade från Italien till Australien 1928, nu drivs De Bortoli Wines av tredje genarationen. I dag har importören Boricon&Salming tre röda och tre vita viner i sin portfotölj från De Bortoli. Vinet är aromatiskt med toner av fläder och gråpäron och har en halvtorr smak med härliga inslag av tropisk frukt och blodapelsin. Funkar som aperitif eller till västerbottenspaj https://vasterbottensost.com/recept/vasterbottensostpaj/. Sektion 32 på Friggavägen.

Art.nr 7126 Bianchi Montepulciano d´Abruzzo för 79:-. Årgången är 2017, en riktig trotjänare som funnits på Systemet sedan 1995 och kommer från Italien och regionen Abruzzerna. Innehåller druvorna Montepulciano 90 % och Cabernet Sauvignon 10 %, alkoholhalt på 13 % och sockerhalt på 5 g/l. Producenten Umani Ronchi startade sin produktion 1950 och bedriver verksamhet i regionen Marche och Abruzzerna. Den här härliga Bianchin har lagrats på ekfat i 3 månader och har en doft av mörka körsbär och lakrits och en smak av körsbär, örter med en mjuk behaglig eftersmak. Personligen så tycker jag att det är importören Enjoy Wine & Spirits bästa pizzavin eller varför inte en Spaghetti Carbonara   https://www.zeta.nu/recept/pasta-carbonara/ . Cin cin efter inköp av vinet på Lidingö!

Art.nr 792 Ouzo 12 och kostar 149:- för 350 ml. Ouzo tillvekas i Grekland men lustigt nog så började tillvekningen först i Istanbul som då hette Konstantinopel och Turkiet 1880, Turkiet har ju sin Raki som är ganska lik Ouzo fast Raki har mer smak av salmiak.  Ouzon har en alkoholhalt på 38% och en sockerhalt på 21g/l. Ingredienserna i Ouzo är vatten, alkohol framställt från sockerbetor, fänkål, anisfrö, stjärnanis, kardemumma, muskotnöt, kanel och socker (max 30 gram per liter). En mycket viktig del i Ouzo är det aromatiska ämnet anethol, det är det som gör att Ouzon blir grumlig när man blandar in kallt vatten eller is. Anethol finns i fänkål och anis.  Doften är stor med anis och kryddor och har en smak av stjärnanis. Perfekt att njuta av efter en stadig middag. Ordinarie sortiment på Lidingö.

Välkommen till Dryckesguiden Här presenteras varje månad ett rött och ett vitt vin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet. 
Tidigare guider finns på Lidingösidan.se
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, Vinkonsult på Lidingö. 
Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till g.borgenvik@outlook.com eller ringer 0733-31 53 38.


Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *