Scouter i båtolycka i Brevik

En båtolycka skedde på onsdagskvällen utanför Breviks båthamn.
Lidingö10 juni 2020 kl 20.094

På onsdagskvällen vid 18.30-tiden inträffade en båtolycka utanför Breviks båthamn. En mindre motorbåt krockade med en av Lidingö-Breviks sjöscouters segelbåtar. I segelbåten satt fyra flickor och en vuxen ledare. Kollisionen var kraftig och masten på båten bröts av. Ingen av de som satt i båtarna hamnade i vattnet.

Kollisionen var allvarlig. Masten bröts av på scoutbåten.

Ett stort pådrag av räddningstjänsten var snabbt på plats. Två brandbilar med räddningsbåtar, två ambulanser och båtar från sjöräddningen och brandförsvaret hade anlänt när Lidingö Nyheters reporter kom till platsen.

Ingen av flickorna, som är i 10-12-årsåldern blev skadade fysiskt, men var kraftigt chockade och nerkylda. De blev omhändertagna av ambulanspersonal och satt inlindade i filtar. Flickornas föräldrar kallades snabbt till platsen.

Två båtar för undsättning var på plats. Sjöräddningssällskapets Rescue Rebecka af Odd Fellow och Storstockholms Brandförsvars båt Fenix. Sjöpolisen tillkallades också.

Motorbåten körde på segelbåten av okänd anledning, en tänkbar orsak kan vara att föraren kan ha blivit bländad av solen. Föraren och hans kvinnliga sällskap var av naturliga orsaker också chockade. När Lidingö Nyheters reporter var på platsen väntade de på sjöpolisen som var på väg.

Om föraren av motorbåten blir dömd för vårdslöshet i sjötrafik kan han dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader.

Kommentarer

  1. Dessa fartfantomer i vattenscotrar är lika farliga för sig själva som andra med dessa enorma hastigheter. Hur många dödsolyckor ska det till innan vi får en reglering av dessa enorma hastigheter i skärgården?

  2. Christian, nu var det ju ingen vattenskoter inblandad i den här olyckan utan en segelbåt med sjöscouter som blev påkörda av en motorbåt.
    Din kommentar om skotrar kan nog vara relevant, men inte i detta sammanhang.

  3. Vettvillingar utan sjövett som denna person, som utan någon sansad tanke utsätter oskyldiga för livsfara borde inte få sätta sin fot ombord på en båt. Påståendet att ”solen bländade” är en ynklig ursäkt.
    Om man företar en handling som denna får man också ta kosekvenserna och stå för följderna.

    1. Vi vet inte vad orsaken till olyckan var. Jag har gjort ett antagande i texten att solen kan ha bländat, vilket den kan göra just här för båtar på väg in till Stockholm. Jag har haft kontakt med föraren som erkänner att han orsakat olyckan, men han är djupt ångerfull. Det var en väldigt spänd och obehaglig stämning i hamnen i går kväll, kan vi som var där intyga.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *