Sannolikheten, ytterst osannolikt

Mats Hedén på plats med ”OrdSvenskaOrd – en lysande föreställning om Hasse & Tage, våra berömda lidingöhjältar.
Kåserier15 mars 2020 kl 06.16

Inte visste jag att det skulle vara helt osannolikt att jag skulle sitta här igen nästa vecka. Jag vill därför passa på att tacka SPF-seniorerna för en trevlig föreställning in i det sista. Jag sitter på första parkett i Föreningsgårdens aula, dagen är den 9 mars och snart är varenda stol upptagen av äldre publik som fått sig en kopp kaffe eller ett glas vin som uppmuntran. Framför oss breder scenen ut sig, urtråkig! En stor vägg med bildskärm. Tom. Här skulle bilder, text och information passat in och varför inte en glad trudilutt i väntan på Mats Hedéns ”fantastiska resa genom Hasse & Tages värld”. Vid pass kl 14 rasslar det till i mikrofonen och vi hälsas välkomna av Helene Carlssund varefter Marie Fernulv Informerar ”om det som komma skall” det vill säga en tematräff ”Trygghet för dig som senior” på Stadshuset – Mötesplats Centrum.

Vad som hände sedan gick rakt in i mitt hjärta! Mats Hedén var mannen som öppnade dörren till Hasse & Tages fantastiska värld och vi i publiken följde med på vandringen. Visst kände vi igen oss; ”Allt går med ”elektrícitet”  till och med våra bilar, fast det visste nog inte Hasse & Tage när visan skrevs. Och så en önskan om att våra barn ska få det drägligt där de bor ”får, kor, vatten, luft och att det finns jobb och mat – och ett glas öl!” Och så ”Vad i helvete ha de för sig på banken efter tre?” – en fråga nog så aktuell i dagens samhälle.

”Finns det någon skönare konst än att angöra rätt en brygga?” Här dyker Lena Nyman upp i minnet, tätt följd av Monica Zetterlund med ”Brustna drömmar” och så blir det ”Dansa tango med en tant”. Snacka om brustna drömmar – nu tåras mina ögon och jag letar förgäves efter en näsduk i handväskan. Jag raggar upp Mats efter föreställningen för att ge honom min komplimang – du pratade och sjöng så bra att jag hörde vart enda ord! Och det är inte ofta det händer…Osannolikt bra, helt enkelt! Den estradören måste jag bjuda mina födelsedagsgäster på! 

– Vill du, kan du? Komma till Hiertagården på min födelsedag? Ditt framträdande var enormt spännande. Det gick rakt in i mitt hjärta. Berättelserna om Hasse & Tages uppfinningsrikedom i vårt samhälle gav en glimt av tider som var -även i mitt liv. Mänsklighet, ironi, humor, fantasi och klokhet. Allt blandades i ditt anförande – så bra att jag blev helt betagen. Helt osannolikt!

Så bokade Mats dagen för kalaset och i ett mail skriver han ”Jag känner mig så hedrad över att kanske få vara en del av ditt hjärta. Jag prel-bokar tills du hör av dig och vi tar ett definitivt beslut.

Med Tages monolog ringande i mina öron – ”Sannolikt va, det betyder väl nåt som är sanning? Men inte riktigt lika sant som sanning är det inte, om det är sannolikt.”

Från Mats anländer texten till ”Om sannolikhet!” Jag dristar mig till att byta ut ”Harrisburg” mot ”Coronavirus”m.m.

”Nu har vi tydligen inte råd med äkta sanningar längre utan vi får nöja oss med sannolikhetskalkyler. Och det är synd det, för dom håller längre än sanningar. Dom är inte lika pålitliga. Dom blir till exempel väldigt olika före och efter. Jag menar, före Coronaviruset så var det ju ytterst osannolikt att det som hände skulle hända, men så fort det hade hänt rakade ju sannolikheten upp till inte mindre än 100 procent så det blev nästan sant att det skulle hända”.

Marianne Fernulv inbjuder publiken till ”Trygghet för  dig som senior”, mötesplats Centrum. Men Tryggheten försvann med Coronaviruset.

Hur har vi påverkats av Coronaviruset? Många tillställningar ställs in, hela världen går på knä. ”Trygghet för dig som senior” ställs in tills vidare. Hur blir det med min födelsedag? Sannolikt blir det inget tårtkalas, men, som ni mina kära vet, så firade jag min födelsedag i förtid, redan den 25 augusti. Skjut inte upp till morgondagen det du kan göra i dag. För man vet ju aldrig vad som kommer hända…

Så klok jag var – nu finns festen ”Allt i ett” som bok att delas ut på födelsedagen – om födelsedagen! Osannolikt bra  –  det är sant!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *