Samhällsorientering för föräldralediga

Foto: Pixabay
Lidingö22 juli 2021 kl 04.40

I höst erbjuder Centrum för samhällsorientering i Stockholms län en specialkurs som handlar om det svenska samhället för förädlaralediga som är nya i Sverige. Kursen kommer är på engelska och sker digitalt under två förmiddagar i veckan med start i oktober. 

Innehållet i kursen handlar om Sverige, men med lokala ingångar till vad som gäller i Stockholms län kring vilka typer stöd som går att få samt föreningar att engagera sig i. Deltagarna i kursen lär sig vad BVC och Barnmorskemottagning är för något samt hur man etablerar kontakt med kommunen för att höra vilket typ av föräldrastöd som erbjuds, eftersom det varierar mellan kommunerna. Innehållet kan anpassas av kursledaren beroende på vilka kommuner deltagarna bor i, exempelvis kan hemsidor för Lidingö kommun visas upp i kursen för att demonstrerar hur beroende på Lidingö hittar information och aktiviteter som finns lokalt. 

–  Vi är glada att kunna erbjuda den här kursen och om den lockar stort intresse ser vi fram emot att planera in fler kurser för föräldralediga framöver, säger Josefine Nilsman, kommunikatör på Centrum för samhällsorientering i Stockholms län i ett pressmeddelande. 

Alla Sveriges kommuner har en skyldighet att erbjuda samhällsorientering för personer inom etableringsprogrammet samt för vissa anhöriginvandrare, om minst 100 timmar på deltagarnas modersmål eller annat språk de bemästrar. Deltagarna lär sig i kurserna mer om sina rättigheter och skyldigheter, demokrati, arbetsmarknad och mycket mer. 

Den 12 oktober startar den första specialkursen i samhällsorientering för personer som är föräldralediga och bor i en kommun i Stockholms län. Kursen riktar sig till anhöriginvandrare från länder utanför EES och Schweiz som bott i Sverige upp till tre år. Anmälan är öppen men det antalet platser är begränsade. 

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *