Så skyddar du dig mot bedrägerier

Kommunpolis Pontus Enbom slutar som lokalpolis på Lidingö.
Lidingö26 januari 2022 kl 04.06

Lidingös kommunpolis Pontus Enbom skriver i ett pressmeddelande:

Hej, jag vill göra dig uppmärksam på ett bedrägeriförsök som pågår just nu.

Ett kontaktombud för grannsamverkan blev uppringd av en kvinna som uppger att hon arbetar på Svea Inkasso och heter Malin Ström. Kvinnan ringer från telefonnummer 08-559 23 927. Kvinnan påstår att du har en obetalad faktura från Telia Sonera då någon har köpt en mobiltelefon och uppgivit ditt bank-id. Kvinnan ger dig sedan en kod och vill koppla ert samtal vidare till din banks säkerhetsavdelning.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *