Så mycket gott det finns

Foto: Andreas Lindberg
Kåserier18 september 2019 kl 13.252

Elfviksgårdsdagen har blivit en tradition och skördefest. Inger Grimlund begav sig dit för att studera allt som bjöds, smaka på maten och titta på konsten.

Kommersen var stor hos Geten Greta och ko.

Färden ut till Elfvik är bara den en underbar upplevelse. Här går raka vägen genom ett grönskande landskap med betande hästar, får och getter. Sjön glittrar i bakgrunden och träden står längs vägen i stram givakt. Varje år blir jag lika rörd och glad över att det finns så mycket gott i vårt samhälle som blommar upp när Elfviksgårdsdagen nalkas. Det började inte så bra – regn och blåst på morgonen. Så tittade solen fram någon timme. Men så tog regnet och blåsten fart igen med förnyad kraft.

Full fart på logen.

Många med mig funderade nog på att ställa in dagens utflykt till Elfviks marknad – men skam den som ger sig. Visserligen blåste det rejält, men ändå, nu spred solen sitt ljus och värme över ön och glad blev jag och många med mig. Många av utställarna hade förberett sig på regn och klokt nog krupit in under tak som den ättiksdoftande strömmingsflundran i stora ladan.

Det är kul att strosa runt på gården och upptäcka dolda glädjeämnen. Lite vid sidan om Husbutiken och hönshuset ligger snickeriet med öppen dörr mot gården. Där började jag min upptäcktsfärd och visst blev jag belönad! På de vita väggarna satt små konstverk i ståltråd! Så artistiskt eleganta, något helt nytt! Konstnären Daniel Henningsson demonstrerade hur ljus kan dubblera boxarna som ramar in själva motivet – blommor och  fåglar är favoritmotivet.

Daniel Henningsson är specialist på ståltrådskonst. Foto: Inger Grimlund.

Daniel hyr in sig i snickeriet och kommer finnas där vid varje högtid på Elfvik. Efter studier på Linköpings universitet med slöjd, hantverk och formgivning på schemat startade Daniel med några kamrater en studio på Skansen. Att gjuta i brons blev uppdraget, men, visade det sig, både för tungt och kostsamt. Då fick Daniel idén med ståltråd – helt genialt! ”Varje box är ett tittskåp. Ramar man in motivet ser man tydligt vad det är.”

Efter denna oväntade upplevelse tar jag mig ut på gården igen, en kopp kaffe på Gårdsbistron, en bit getost från Geten Gerda och ko, och så ett köp av två lotter från Hembygdsföreningen. Dragning klockan 14.30! Nej, jag vann inte, men vad gör väl det? Jag fick en helt vidunderligt härlig dag på Elfvik!

Siv Bergius från Hembygdsföreningen med förstapriset i Bildrebusjakten. Foto: Inger Grimlund.
Det finns många höns som intresserar både stora och små på Elfviks Gård.
Barnen (ja, och vuxna också) fick prova att sitta i traktorn.

Kommentarer

  1. Roligt att åka traktor på Elfviksdagen, tyckte vi.
    (Inger Grimlund är min gamla arbetskamrat Helens!! syster).

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *