Romeo & Juliet – en omskriven historia

Kultur13 maj 2022 kl 10.16

Den 11 maj begav jag mig till Gustaf Dalénsalen i stadshuset för att se föreställningen Romeo & Juliet, en omskriven historia (och bara det är ju roligt!)

Eldsjälar som vi tidigare, med stor tacksamhet, mött inom ungdomskulturens område, har satt upp en egen version av Shakespeares berömda pjäs och förlagt den till Lidingö vilket är chockerande fyndigt. Problematiken är densamma,  rivalitet, hat, kärlek, vänskap, föräldrauppror och den självklara rätten att få älska vem man vill. Dessutom får vi lokalpolitiker tåla att ta emot en och annan känga under pjäsens gång....

Scenen fylls av ungdomar som med stor teaterglädje och energi för pjäsen framåt i ett oftast högt tempo och med många överraskande effekter. Jag imponeras över ett stort spektra av talang utöver scenkonsten som presenteras inom flera områden; högklassigt pianospel, sång, dans, konstuttryck, koreografi, manusförfattande, komposition och produktion.

Denna imponerande ungdomsproduktion har gjorts i ett mycket fint samarbete mellan Ungdomsavdelningen, Sagateatern, Lidingö Musikskola och Kulturavdelningen i Lidingö stad. Alla ungdomar, ett 40-tal, kommer från Lidingö – från Sagateatern, Musikskolan och fritidsgårdarna.  

Utöver skådespelarna vi ser på scenen, har många fler bidragit till produktionen och sammantaget har ungdomarna arbetat mer än 3 000 timmar på sin fritid under det senaste året med att färdigställa den! Alla ledare i produktionen arbetar inom dessa verksamheter.

För en kulturälskare och kulturförespråkare som jag, som så gärna vill att barn och unga tidigt ska presenteras för och få tillgång till kultur i alla dess former, känns det fantastiskt att så många ungdomar nu samlats kring ett teaterprojekt som detta!

Att det även skett ett lyckat och givande samarbete mellan så många utövare inom kommunens kultursektor är också mycket positivt och glädjande.

I skrivande stund återstår endast tre föreställningar av denna rekommendabla specialversion av Romeo & Juliet  – missa den inte!

Evelyn Lewandrowski, Lidingöpartiet /Kultur- och fritidsnämnden
Foto: Lars H Ericsson

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *