Riskabelt för både Dawit Isaak, Sverige och Lidingö

Debatt22 januari 2024 kl 17.522

Ska vi byta namn på torget utanför Eritreas ambassad, till Dawit Isaaks frihetstorg? Det tycker Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna. Dawit Isaak är en svensk medborgare som suttit fängslad i över 20 år i Eritrea, utan vare sig åtal eller rättegång, bara för att han gjort sitt jobb som journalist. De tre partierna har därför föreslagit att den nu namnlösa plätten strax söder om korsningen Stjärnvägen/Herserudsvägen ska bli ”en plats i kampen” för mänskliga rättigheter.

På måndagen den 22 januari behandlar kommunfullmäktige frågan. Vi från kommunstyret har lämnat ett principiellt svar: nej, vi namnger inte platser efter levande personer. Vi följer Lantmäteriets och Ortnamnsrådets riktlinjer.

Men det finns flera andra argument. Ska vi bryta mot namngivningsprinciperna måste det vara för att antingen Dawit Isaak, Sverige eller Lidingö uppnår något. Tvärtom riskerar dock alla parter att få ett försämrat läge.

  1. För Dawit Isaak vore det inte självklart positivt med försämrade svenska relationer till Eritrea. Ingen kan förutspå vilken reaktion eller vedergällning som kan utlösas. Det är bland annat därför Utrikesdepartementet avråder från att göra jippon av utrikespolitiken.
  2. Sverige som land har heller ingen nytta av att normala diplomatiska protokoll avskaffas. Tvärtom behövs fungerande relationer även med länder som Eritrea, exempelvis när det gäller utvisningar.
  3. Inte heller Lidingöborna har intresse av att deras ö ska bli slagfält för eritreanska inbördes stridigheter. Sommarens eritreanska upplopp i Järva, med ett femtiotal personer skadade och ett tjugotal gripna, ska inte repriseras på Lidingö.

Dawit Isaaks öde är hjärtskärande. Men varken han, de mänskliga rättigheterna eller Lidingöborna gynnas av att man ersätter vedertagna diplomatiska arbetsmetoder med utrikespolitiska cirkuskonster.

Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande
Anders Paulsen (LP) kommunstyrelsens vice ordförande

Kommentarer

  1. På kommunfullmäktiges möte i måndags var detta en fråga som diskuterades. Riksmedia plockade upp Irene Borgenviks inlägg, där hon sa att om Davit Isaak släpps fri och kommer tillbaka till Sverige så finns risken att han kommer att mörda någon (på grund av den grymma behandlingen i Eritreanska fängelser). Och då är det dumt att ha ett torg uppkallat efter honom. Kanske inte det mest genomtänkta uttalandet. Nu valsar det runt i riksmedia till skam för både SD och för Lidingö kommunfullmäktiges ledamöter.

  2. Iréne Borgenvik skämmer ut inte bara sig själv utan hela Lidingö med sitt uttalande om att Dawit Isaak skulle kunna mörda. Visserligen är hon SD-politiker, så det kanske inte är ett så märkligt uttalande, men ändå är det så att man baxnar. Pinsamt var ordet!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *