Replik från C: M tror inte de kan vinna på egna meriter

Debatt15 augusti 2022 kl 04.57

Jag kritiserade Källenfors ledarskap för att glida på sanningen och medvetet misstolka andra partiers politik. Källenfors svarar i en replik genom att glida på sanningen och på nya sätt misstolka andra partiers politik. Det är tydligt att Moderaterna på Lidingö inte anser att de kan vinna valet på egna meriter.

För att bevisa att C är ett ”vänsterparti” ägnar Källenfors två stycken åt att beskriva nationell S-politik (på ett sätt som S troligen skulle beskriva som missvisande…). Problemet för Källenfors är som vanligt sanningen. Är det något parti som tydligt tagit avstånd från Ygemans förslag om att styra var människor bor utifrån om man är nordisk eller icke-nordisk så är det Centerpartiet. För det är så långt ifrån borgerlig liberal centerpolitik man kan komma.

Nästa ”bevis” är att C och V röstat avslag på dåliga förslag från majoriteten i hela två fall under TVÅ mandatperioders tid. Det ena är tiggeriförbud 2019 och det andra tvåårsregeln för nyanlända 2017. Problemet med sanningen fortsätter dock för Källenfors eftersom C, L, S och MP yrkade återremiss för vidare utredning av konsekvenser och hur vi på bästa sätt ska få till en bra övergång från bosättningslagen till egenbosättning medan V (om de hade haft rösträtt vilket de inte hade som ersättare) ville avslå rakt av (se Kommunstyrelsens protokoll 2017-10-09).

Vi får några spännande besked från M i texten, till exempel att de inte vill verka för hyresrätter med hyror som är tillräckligt låga för till exempel unga att få en första fot in på bostadsmarknaden. För det är tydligen vänster att vilja ha hyresrätter med rimlig hyra på ön. Vi får också veta att M lovar att inte höja skatten nästa mandatperiod. Så oavsett hur den ekonomiska utvecklingen blir ska skatten ligga kvar eller sänkas, om det skulle innebär massiva besparingar på skola, idrott och äldreomsorg verkar inte spela någon roll.

På en punkt backar i alla fall Källenfors, att förslagen om vindkraftverk handlar om utanför skärgården och inte i. Källenfors är dock emot dessa oavsett. Centerpartiet i regionen tycker det är viktigt att vi får till mer hållbar energiproduktion för att sänka elpriserna och möjliggöra regionens utveckling. Källenfors vill dock bara ha kärnkraft, som eventuellt skulle kunna ge ny energiproduktion om cirka 10 år. C är ensamt ansvarig för energipriserna enligt Källenfors. Sanningen noterar att Moderaterna varit med på energiöverenskommelserna både 2009 och 2016, men den detaljen passar väl inte Källenfors narrativ. Varför lyfter inte Källenfors hur vi kan stärka solenergin på ön istället, frågor som vi faktiskt kan påverka på kommunal nivå?

Medan de avhoppade Moderaterna som gått till Lidingöpartiet lyfter upp sakpolitiska förslag och propagerar för sin politik väljer Moderaterna genom Källenfors att smutskasta andra. Jag vet vad jag föredrar.

Svar på Källenfors frågor:
- Kan Buddgård lova att inte riva upp Lidingös tiggeriförbud och tvåårsregel för nyanlända som C aktivt motarbetat tillsammans med Vänstern?
Vi har inget förslag om att riva upp tiggeriförbudet i vårt valprogram. Vi prioriterar skola, omsorg och idrott före symbolpolitik. Vi skulle vilja mjuka upp tvåårsregeln framförallt för barnfamiljer. Det är skadligt för integrationen och kostsamt för samhället när barnen rycks upp precis när de börjat hitta ett nytt normalläge i sitt nya hemland.

- Kan Buddgård lova att under inga omständigheter samarbeta med S, MP eller V vid en valframgång?
Centerpartiet kommer inte bilda styre med V eller SD efter valet. Övriga partier kan vi samverka med. Som jag skrev i första texten ser vi helst samarbeten med övriga borgerliga partier efter valet.

- Kan Buddgård lova att inte höja skatten för Lidingöborna?
Ingen seriös kandidat till Kommunstyrelsens ordförande bör lova att inte höja skatten eftersom vi inte vet hur den ekonomiska utvecklingen ser ut. Vi vet att med nuvarande ekonomiska plan med Moderaternas budget klarar kommunen inte överskottsmålet 2023-2024. Centerpartiet kommer fortsätta verka för att Lidingöborna ska ha en låg skatt (idag femte lägst i landet) men vi prioriterar till exempel utbildad personal i förskola och äldreomsorg före ytterligare skattesänkningar.

- Varför ska väljarna lita på löften från C Lidingö när det visat sig inte överhuvudtaget gå att lita på löften från C på riksplanet?
Man kan lita på Centerpartiet både lokalt och nationellt. Vi lovade nationellt inför valet 2018 att inte samarbeta med SD. I andra hand ville vi att hela alliansen skulle samarbeta med S. M valde dock tidigt efter valet 2018 att bryta sitt löfte om att inte samarbeta med SD. Lokalt lovade vi satsningar på idrott och skola 2018, när det var tydligt att M valde sänkt skatt med besparingar på skola och idrott valde vi att påverka från oppositionsrollen.

Patrik Buddgård (C), gruppledare

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *