Renare biltvätt i biltvätt

Redaktörens bil hos OKQ8 i Islinge
Lidingö28 mars 2021 kl 05.12

Hur tvättar du din bil? Så här års vill många göra ren bilen och det händer att det görs på tomten eller på gatan. Men visste du att tvättvattnet då inte går till Käppalaverket utan i stället släpps ut orenat med gifter i vår fina miljö på Lidingö?

Tungmetaller och gifter sprids med vattnet i Lidingös natur – så tvätta gärna bilen i tvättanläggning där vattnet tas om hand och renas innan det släpps ut.

Nu på våren vill många göra ren bilen från vintersmuts – och det är inte ovanligt att det görs på uppfarten eller på gatan. Men när du tvättar din bil lossnar föroreningar som tungmetaller, olja, asfaltrester och kemikalier från bilvårdsmedel, som sedan hamnar i tvättvattnet.

Om du tvättar bilen eller bildäck utomhus går vattnet inte till Käppalaverket utan det rinner orenat ut i närmsta lokala gatubrunn, bäck, sjö, havsvik eller ner i grundvattnet på Lidingö – till natur, växter och djur – med gifter och allt.

Tvätta därför gärna din bil i en tvättanläggning med oljeavskiljare och andra reningssystem där vattnet tas om hand och renas innan det släpps ut i naturen och havet igen. Tack för att du tänker på miljön!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *