Ren båtbotten utan målning

Båtbottentvätten i Käppala finns inte längre. Foto: Jan Sjöberg.
Lidingö13 maj 2023 kl 04.00

Båtfixande och sjösättning är i full gång. Du vet väl att det går att få bort alger och havstulpaner utan gift - här får du några tips.

På många båtklubbar på Lidingö får du inte längre bottenmåla eller ens tvätta skrov med gift- eller tungmetallfärg. Men det finns alternativ för att slippa sommarens påväxt av havstulpaner och alger på båtbottnen: Borsttvätt är effektivt och kan användas om din båt inte är målad med "blödande" eller giftig färg. Det finns också andra alternativ till bottenmålning.

Havstulpaner och påväxt på båtbottnar kan vara ett problem eftersom de ökar båtens motstånd i vattnet och bränsleförbrukning och avgasutsläpp ökar. Båtbottenfärger innebär utsläpp av giftiga ämnen till kustnära vatten. Att en färg är godkänd betyder inte att den är giftfri. Problemet med båtbottenfärger är att de inte bara påverkar havstulpaner utan även övrigt liv i vattnet. Använd därför i första hand mekaniska metoder mot påväxten.

Hämma tillväxt av havstulpaner

Så slipper du stark tillväxt av havstulpaner och alger:

  • Borsta bort dem i vattnet, i maskin eller för hand.
  • Högtrycksspolning på land över spolplatta med rening.
  • Använd skrovdukar som skydd runt båtens botten när båten ligger still.
  • Förvara båten ovan vattenytan och sjösätt först när den ska användas. Mindre båtar kan förvaras på trailer på land.

Båtbottentvätt

  • Borsttvätt i vattnet (automatisk eller för hand): Tänk på att om du målat med ytmjuk och/eller kemiskt verkande färg bör du avstå från borsttvätt som saknar uppsamling av slam under båten. Tvättas en båt som varit målad med båtbottenfärg ska tvättvattnet tas om hand och renas. Observera att det inte längre är tillåtet att tvätta sin bottenmålade båt på vinterförvaringsplatsen utan att ta hand om tvättvattnet.
  • Tajma båttvätten så att havstulpanerna och algerna inte hinner bli så många. På den svenska östersjökusten sätter sig havstulpanerna vid ett par tillfällen per säsong. Om du tvättar din båt strax därefter kan du hålla båten fri från havstulpaner hela sommaren. Genom tjänsten havstulpanvarningen kan du få information om när det är dags att tvätta din båt. Du kan även sänka ner en egen platta i vattnet och se när havstulpanerna eller algerna börjar sätta sig.
  • Att epoxibehandla skrovet är en effektiv lösning. Det skapar en hård yta som gör det lättare att skrapa eller borsta bort påväxt.

Räkna med att tvätta 2-3 gånger under säsongen:

  • Första tvätt under första halvan av juli.
  • Nästa tvätt efter varning att havstulpanerna börjar sätta sig. Den informationen får du via gratis sms genom att anmäla dig på: Havstulpanvarningen
  • En sista tvätt strax före upptagningen, så får du upp en båt med ren botten.

Runt Lidingö finns tvättanläggningar för båtbottnar. Senaste tillskottet är OK/Q8-macken i Islinge. I Södergarnsviken (endast för medlemmar från Lidingö), Hundudden, Fisksätra, Stocksund, Vaxholm och i Saltsjöbaden. Oftast behöver du boka tid i förväg och tvätten är avgiftsbelagd. En karta över båtbottentvättar finns på Båtmiljös webbplats

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *