Rekordmånga pendlade med båt 2019

Lidingö27 januari 2020 kl 06.421

Aldrig har så många åkt pendelbåt i Stockholm som 2019. Centerpartiet och den blågröna koalitionen arbetar konstant med att utveckla och bygga ut trafiken så att fler får möjlighet att ta vattenvägarna till jobbet. 2019 blev ett rekordår både när det gäller turtäthet och antalet resenärer på flera av pendelbåtslinjerna.

Arbetet med förlängningen av linje 80 som startade den 1 januari 2020, som nu ger bland annat Ropsten, Djursholm, Tranholmen, Storholmen och norra Lidingö pendelbåtstrafik året om, pågick också under året.

Skärgårdsregionråd Gustav Hemming (C) och Michaela Haga (C) Sjötrafikutskottets ordförande i Region Stockholm.

– Under de senaste åren har vi inte bara sett till att fler kunnat åka pendelbåt utan vi har även tagit beslut som kommer leda till en mer än fördubbling av pendelbåtstrafiken i regionen de närmaste åren. Detta genom utökad turtäthet, de kommande linjerna till Vaxholm och Värmdö och förlängningen av linje 80 som startade tidigare i år, säger Skärgårdsregionråd Gustav Hemming (C). 

– Vi arbetar för att erbjuda Stockholmsregionens invånare attraktiv kollektivtrafik på vatten och vi länkar samman kommuner med varandra som tidigare inte har någon kollektivtrafikkoppling, säger Michaela Haga (C) Ordförande för Sjötrafikutskottet Region Stockholm.

– Det är många som använder sin resa till att jobba då det finns Wi-Fi och eluttag, medan vissa resenärer passar på att bara njuta av färden. Glädjande dock är att det uppmuntrar till kombinationsresor med cykel och båt som också ger positiva effekter på folkhälsan, fortsätter Michaela Haga (C).

– Pendelbåtar minskar trängseln på våra vägar, förbättrar miljön för att de gör så att fler ställer bilen hemma och åker kollektivt istället och skapar en trevlig start på dagen, avslutar Skärgårdsregionråd Gustav Hemming (C).

Linje 80 går på turen Nybrokajen – Nacka – Lidingö – Frihamnen (- Ropsten – Tranholmen – Djursholm – Storholmen – Lidingö/Mor Annas brygga)
Under de senaste åren har antalet avgångar ökat kraftigt i takt med att antalet resenärer har ökat. Linjen har nu en turtäthet på 15 minuter i rusningstid på den mest trafikerade delen. Även större fartyg har satts in för att möta upp efterfrågan.
År 2018 passerades milstolpen med över 1 miljon resenärer på linjen.

År 2019 reste 1 344 052 personer med linjen. 22,5% fler reste med linjen under 2019 jämfört med 2018. Den upplevda kvaliteten på linjen var i genomsnitt 97% under 2019 enligt den enkätundersökning som gjorts bland resenärerna.

Från och med den första januari 2020 har linjen förlängts till Mor Annas brygga på Lidingö via Ropsten, Tranholmen, Ekudden i Djursholm och Storholmen. Linjen kommer även fortsätta till naturområdet Frösvik under vår, sommar och hösttidtabell för de som vill ha en trevlig utflykt.

Kommentarer

  1. Vilka fartyg, lämpliga även för vintertrafik avser man använda när den nya, låga och inte öppningsbara Lidingöbron är klar? Motsvarande fartyg i trafik i Göteborg kräver en seglingsfri höjd på 10,5 m. Vår nya bro ska tydligen på en seglingsfri höjd på 5,6 m!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *