Rekordmånga broddar utdelade

Stad & Politik2 februari 2021 kl 04.531

Över 3 500 utdelade broddar kommer att bli slutfacit då vinterns utdelning till öns seniorer är avklarad. Det är avsevärt många fler än tidigare år.

Det är enheten för Förebyggande stöd som även i år har uppdraget att organisera utdelningen av broddar till öns seniorer. Denna gång har intresset visat sig vara större än tidigare.

– Under november–december delade vi ut på olika platser på ön för att alla skulle få möjlighet att hämta sina brodda i närområdet och på ett Covid-säkert sätt. Därefter har vi haft utdelning i stadshuset och vi kommer ha delat ut drygt 3 500 broddar med det som är beställt nu, säger Hanna Hägerman som är tf. chef för enheten Förebyggande stöd.

Gratis utdelning av broddar innebär en kostnad men det är en god affär med tanke på de fördelar som ett mer utbrett bärande av broddar innebär.

– Man kan se tydliga positiva effekter då det gäller färre fallolyckor med ett mer omfattande bärande av broddar. Det minskar risken för lidande för den enskilde och ger besparingarna för sjukvården som mer än väl väger upp kostnaderna. Att äldre känner sig tryggare och kan röra sig ute i större omfattning är andra effekter som påverkar folkhälsan positivt, säger Birgitta Sköld (LP), ordförande i omsorgs- och socialförvaltningen.

För att ytterligare minska risken för fallolyckor så är regelbundna balansövningar ett bra komplement. Just nu kan man på stadens hemsida inspireras av andra seniorer som visar sina bästa balansövningar under initiativet Balansera Mera.

Resterande broddar kommer att delas ut vid Mötesplats Centrum i stadshuset vardagar mellan klockan 10.00 och 15.00 så länge lagret räcker.

Kommentarer

  1. All heder till att vi tar hand om de äldsta, men som jag förstår så gäller detta bara medborgare över 65.

    Själv har jag 10 år kvar, men upplever samma halka och har svårt att ta mig fram på dåligt sandade och hala vägar. Det gäller förstås inte överallt, men vissa sträckor och vissa dagar är helt otjänliga. Exempelvis igår måndag. Traktorn hade strött lite sand sporadiskt och det var packad snömodd under med vissa inslag av is. Jag ramlade och slog mig illa. Detta var på gångbanan Norra Kungsvägen vid Näset.

    Förväntas alla invånare ha broddar på sig? Skulle önska ett tydligt uttal från ansvariga

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *