Redaktörens tips: Svalkande dryck i sommarvärmen

Foto: Pixabay
Sommartips17 juli 2021 kl 05.25

Det är viktigt att dricka ordentligt i sommarvärmen, varför inte passa på att bunkra upp med läskande drycker hemma? Här kommer tips på mina favoritdrycker att göra under sommaren, lika goda som lätta att göra själv!

Jordgubbsslush 

Finns det något som smakar så mycket sommar som jordgubbar? Denna drink känns lite lyxig och passar lika bra för en lat eftermiddag i hängmattan som till efterrätt efter grillmiddagen. 

Recept för två personer 
1 dl socker
5 dl vatten 
300 g jordgubbar (det går lika bra med frysta) 
1 lime 

Koka upp 1 dl vatten tillsammans med sockret, rör om till sockret smält helt och låt svalna. Stavmixa jordgubbarna med saft och skal från limen samt den avsvalnade sockerlagen. Häll sedan i resten av vattnet och mixa till den konsistens du vill ha. Färdigt!

Servera med mycket is och kanske några blad mynta? 

Hemgjort Iste 

Få saker är så svalkande som ett glas kallt iste! Det fina med denna dryck är att den enkelt kan varieras med olika sorters te och frukt – man kan ta vad man har hemma helt enkelt. Detta recept är min personliga favorit! 

Recept för en kanna 
5 tsk Earl Grey teblad (eller 3-4 Earl Grey tepåsar) 
1 l vatten, kokande 
0,5 - 1 dl strösocker 
1 citron 
5 persikor 

Låt tebladen eller tepåsarna dra i det varma vattnet i ca 5 minuter. Sila sedan bort tebladen utan att pressa ut den sista vätskan – detta kan ge en besk smak. Skär upp persikorna och häll i dem i vattnet tillsammans med socker eftersmak. Låt svalna i rumstemperatur. Tillsätt saft från citron efter smak (jag tycker det är godast med mycket citron). Avnjut i ett stort glas med mycket is och en en skiva persika! Mums! 

Citronlemonad 

En riktig favorit! Lemonadens syrliga citronsmak är otroligt läskande och gör den försvinnande god! 

Recept för fyra personer 
5 citroner 
2 dl vatten 
2 dl strösocker 
1 l vatten 
1 extra citron

Koka upp den mindre delen vatten tillsammans med socker, låt sockra lösas under omrörning och låt svalna. Häll sedan i saften från citronerna och resten av vattnet. Skiva resterande citron och lägg i. Ställ i kylen i en timme. Sila över lemonaden i en karaff eller flaska och servera med mycket is och några extra citronskivor. 

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *