Rättegång om mordet på Lidingö avslutad

Lidingö19 maj 2019 kl 12.17

I torsdags avslutades rättegången om mordet på Lidingö i juni förra året där en byggföretagare sköts ihjäl med automatvapen, skriver DN i lördagens tidning. Sju unga personer, bland annat två 19-åriga kvinnor, har åtalats för inblandning i mordet – som enligt utredningen är ett beställningsmord. Rättegången hölls i samma rättsprocess gällande mord och förberedelse till mord i Göteborg i somras.

Den 5 juni förra året sköts en 57-årig man ihjäl utanför sin port på Lidingö. Lidingöbron spärrades av och kort därefter greps två personer som kom gående på Gamla Lidingöbron. 

En av dem hade kraftiga brännskador i ansiktet, den andra hade svedda ögonbryn. De hade precis bränt upp en flyktbil med hjälp av 30 liter bensin, enligt utredningen.

Männen som greps på bron är två av totalt sju unga personer i åldrarna 17 till 22 år, som i februari åtalades för inblandning i mordet. 

Enligt utredningen har mordet på den 57-årige byggföretagaren skett på beställning, där en av de åtalade, en 20-årig man, har blivit kontrakterad för att utföra mordet och sedan tagit hjälp av de andra åtalade. Utredningen har inte kunnat belägga kopplingar till en möjlig anstiftare.

På torsdagen avslutades rättegången där fyra av männen är åtalade för mord, bland annat för planering och för att ha bränt upp den misstänkta flyktbilen, medan en 17-åring ska ha hållit i mordvapnet. Två 19-åriga kvinnor har åtalats för medhjälp till mord och grovt vapenbrott efter att bland annat ha handlat bensin till bilbränningen, och för att ha haft hand om mordvapnet efter mordet. 

Rättegången har hållits i Göteborgs tingsrätt. Det eftersom två av de misstänkta, 20-åringen och 17-åringen, vid tidpunkten för åtalet redan stod åtalade misstänkta för mord på en man i 30-årsåldern på Guldheden i Göteborg och förberedelse till mord i Göteborg förra sommaren.

Åklagarna i målen ser många likheter mellan de tre händelserna, som skett inom loppet av drygt en månad. Enligt åklagaren i Guldheden-målet var det ett beställningsmord mot betalning. 

– Det är en person som är en sammanhängande länk. Andra uppenbara likheter mellan morden i Stockholm och Göteborg är att man har förberett för att bränna flyktbilar, och fått med sig unga tjejer som efter gärningen tagit hand om vapnet för att inte dra blickarna till sig, säger Linda Wiking, åklagare i Guldheden-målet.

Domar i de tre målen kommer att meddelas samtidigt.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *