Raoul wallenbergdagen 27 januari pris till hersby gymnasium

Foto: Jonas Hållstrand Martinsson.
Lidingö20 januari 2019 kl 12.28

På Förintelsens minnesdag den 27 januari, hedras minnet av Förintelsens offer och Raoul Wallenbergs gärning. Det inleds med fackeltåg till Raoul Wallenbergmonumentet, där kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors kommer att tala.

Raoul Wallenbergdagen instiftades av Lidingö stad 2002 och har sedan dess genomförts på Förintelsens minnesdag den 27 januari. Efter fackeltåget, som i år startar vid Stadsbiblioteket, och talet vid monumentet med Daniel Källenfors, fortsätter programmet i Ansgarskyrkan med att Lidingö stads Raoul Wallenbergpris delas ut.

– Raoul Wallenberg, hans gärning och hans koppling till Lidingö, känner vi stolthet över. Hans personliga mod och etiska ansvarstagande är en inspirationskälla för oss alla äger Daniel Källenfors.

Stadens Raoul Wallenbergpris går i år till eleverna på Hersby gymnasium för deras arbete mot diskriminering och för mänskliga rättigheter.

– Vi väljer i år att ge priset för elevengagemang utöver det vanliga men också som stöd till avslutande aktiviteter i det här stora projektet. Vi lyfter elevgrupper som Pridekommittén, Amnestygruppen, Fredagsfemman med flera. Eleverna på Hersby gymnasium har tidigare mottagit Raoul Wallenbergs pris i olika konstellationer och har en fin tradition med att arbeta i Raoul Wallenbergs anda. Och det är ett arbete som fortsätter, säger John Svensson, kulturchef i Lidingö stad.

Då stadshuset är under renovering utgår fackeltåget i år från Stadsbiblioteket och det efterföljande programmet äger rum i Ansgarskyrkan.

I Ansgarskyrkan blir det prisutdelning, musik och presentationer där särskilt de överlevande av Förintelsen och deras stora insatser kommer att lyftas, för att inte glömma vad som hände och vad som kan hända. Sedan handlar det om hur Lidingös barn och ungdomar, i skolor och på fritiden, på olika sätt arbetar för medmänsklighet och mänskliga rättigheter i Raoul Wallenbergs anda.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *