Povel Ramel-utställningen invigd

Lotta Ramel (dotter till Povel) klipper bandet vid invigningen av Povel Ramel-utställningen på Lidingö Museum.
Kultur29 april 2022 kl 07.091

Ett stort antal Lidingöbor och medlemmar i Povel Ramel-sällskapet samlades på onsdagen på Lidingö Museum när Povel Ramel-utställningen invigdes i samband med 100-årsfirandet av Povel Ramel.

Utställningen har till vissa delar varit på turné i samband med en konsert i Göteborg, Stockholm och Malmö, men nu landar den på Lidingö, där Povel och hans familj bodde i många år.

Hembygdsföreningens ordförande Robert Hallenborg höll ett kort anförande och därefter berättade Povel Ramel-sällskapets sekreterare Anders Lundquist om Povel Ramel och jubileumsåret. Förutom konserterna finns långt framskridna planer på att resa en staty över Povel utanför Cirkus på Djurgården. Skissen till statyn har Lasse Åberg ritat och en konsttryck av teckningen finns till till salu i Museishopen, där pengarna går till statyn.

Hembygdsföreningens ordförande Robert Hallenborg lyssnar förtjust till Lotta Ramel vid invigningen.

Povel Ramel-sällskapets vice ordförande Lotta Ramel (dotter till Povel) fick sedan äran att inviga utställningen genom att klippa ett blå-gult band och läsa en dikt från Povel till sin fru Susanna.

Deltagarna gick runt i utställningen och många uppskattade de unika föremålen och skärmutställningen som beskriver Povels liv och karriär.

Utställningen pågår till den 19 juni och under fyra kvällar kommer olika evenemang att ske. Den 10 maj blir det filmvisning av filmer av och med Povel. Den 18 maj kommer Povels Naturbarn (Lotta och Mikael Ramel samt Backa Hans Eriksson) att uppträda. Den 24 maj är det föreläsning med Sveriges enda doktor i ämnet Povel Ramel. Den 31 maj avslutas serien med att estradören Mattias Enn sjunger ett urval från hans succé ”Povels Prima Donnor” som just nu går för utsålda hus på Stadsteatern.

Många hade samlats för att vara med om invigningen av Povel Ramel-utställningen.

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *