Populärt kafferep på museet

Från vänster: Katarina Palmstierna, Gunnel Dietman, Kerstin Dillingham, Kerstin Larsen, Marianne Lindqvist och Charlotte Gill.
Kultur15 december 2019 kl 09.57

Igår var det Luciakafferep på Lidingö Museum och ett trettital damer och herrar deltog i repet med många bakelser och julsånger.

”Kafferepsgruppen” som finns inom ramen för Hembygdsföreningen, hade bakat 14 olika gamla traditionella bakverk såsom: Mormors hjärta, Nötkakor, Havrekakor, Mandelmusslor, Engelsk frukttårta för att nämna några.

”Kafferepsgruppen” har bakat tillsammans i över  fem år och har tre kafferep per år:  jul, sommar och påsk.

Det börjar bli kulturhistoria och vi har samlat många fina gamla recept och mycket kunskap om kafferep, så vi funderar på att  så småningom om göra en utställning om kafferepets historia och på sikt ge ut en Lidingö bakbok.

Lussekattlussebullelussekusesaffranskuse eller julkuse, förr dövelskatt eller dyvelkatt är ett svensk bakverk av vete som är starkt förknippat med advent, Lucia och jul. Lussekatten är en vetebulle som är gulfärgad av saffran.
Enligt folktron var den 13 december en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka lite extra. Även husdjuren fick extra foder.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *