Pontus på plats i Stadshuset

Kåserier21 september 2019 kl 08.06

I den märkliga byggnad som heter Stadshuset förekommer numera en revolution. Har man till äventyrs hittat en parkeringsplats för handikappade och knegat uppför de breda trapporna till entrén blir man (i alla fall undertecknad) full av både förtjusning och förvåning – är det här ett stadshus? Verkar som en utställningshall av det mer gigantiska slaget. Eller är det ett bibliotek – visst är det så. Både det ena och det andra – men ett Stadshus, ska det vara så här, en byggnad för de sköna konsterna?  Visst ska det vara så! Det står klart och tydligt på hemsidan att man vill öppna upp för olika verksamheter och erbjuda Lidingöborna en kreativ och varierad miljö med kundfokus.

Det ni – inte undra på att den kända krögaren Pontus nappade på erbjudandet att förnya restaurangutbudet på Stadshuset till Lidingöbornas ära. Så har då äntligen det mesta fallit på plats.

”KROGNYTT GBG/STHLM: Inte bara en, utan två nya Pocket by Pontus öppnar under 2019; på Lidingö och i Göteborg. 

Först ut är Stockholm och Lidingö Stadshus, som får sin restaurang under våren. I mitten av augusti är det sedan Göteborgs tur. Det blir Pontus Frithiofs första restaurang utanför Stockholmsområdet, men de som har besökt någon Pocket by Pontus tidigare kommer att känna igen sig i menyn, bistroatmosfären och interiören som speglar det etablerade Pocket-konceptet i nytt och uppdaterat format.” (Utdrag från Google)

Bilden ovan är inte från Lidingö som jag hoppas ni förstår. Nej, ännu har vi kvar lite kvar av vår småstadskaraktär som jag tror att Pontus kommer uppskatta. Visserligen är Stadshuset som en glittrig, främmande fågel som vilar på ett förhöjt däck under vilket döljer sig många salar. Innan ombyggnaden hade även restaurangen sitt säte här nere, men har i dag lyfts upp till entréplanet. Nyfiken som jag är, stod jag i matkön vid utlämningsdisken den måndag som var premiärdagen för oss alla på ön.

Tre rätter – kött, fisk eller vego. Jag dristade mig till att beställa kött – pannbiff med allt som hör till. Anrättningen var vackert presenterad på tallrik framför mina ögon och visst fick jag trevlig hjälp av personalen att bära härligheten till ett nära bord. Vid lunchtid var de flesta bord upptagna så jag delade mitt med en vänlig herre som varit på datakurs här i Stadshuset.

Och just vid ”första tuggan” dyker Pontus upp vid bordet, glad blev jag då jag ju följt hans karriär från början… Med åren har han vuxit mer och mer, den goda Pontus Frithiof. Hans krogimperium är imponerande och helt unikt, bara det att våga ta vägen över bron till Lidingö!

Bistrolunchen kostar 110 kr, en dataskärm vid entrén är behjälplig med beställningarna och till vänster om ingången till bistron finns dagens meny, elektronisk även den, naturligtvis. Vid mitt andra besök fanns det bara fisk och vego att välja på. Varför – jo, kötträtten ”Raggmunk med stekt fläsk” var slut för dagen. Sånt händer på de bästa krogar, det gäller att vara ute i god tid.

Pontus tar en ”selfie” på oss, innan han ilar vidare ut i köksvärlden. Kvar sitter jag på barstolen med en kopp kaffe, en kaka och spännande minnen från Pontus, förr i tiden…  

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *