Politikernas strategier i valet

Stad & Politik1 april 2022 kl 05.298

Om drygt fyra månader är det val och de politiska partierna börjar smida sina vapen inför höstens kampanjer. I år verkar det bli särskilt vässade svärd. Lidingö Nyheter har hört sig för vad partierna tänker göra.

Moderaterna som fått mycket kritik för sina två valsedlar, har nu gjort en kovändning. Till höstens val kommer de lansera 27 olika valsedlar med en kandidat på varje valsedel.
– På det här sättet kommer alla att stå först på varsin lista, och samtidigt sist, konstaterar Peder Hagen, som är ordförande för Lidingömoderaterna. Det kan inte bli mer rättvist och transparent.

Lidingöpartiets ordförande Lars H Eriksson berättar om partiets nya knep:
– Vi kommer att lyfta fram ett antal kandidater som är nolltaxerare och har flera anmärkningar hos Kronofogden, säger han. Det har varit ett framgångsrecept hos andra partier, så därför kommer vi att ta rygg på dem och göra likadant.

Centerpartiets Patrik Buddgård har en annan strategi.
– Vi tror på transparens och öppenhet. Vi kommer att redovisa alla snedsteg och klavertramp som partiets företrädare har gjort. Jag själv till exempel, kommer öppet redovisa att jag cyklade med en trasig cykellampa 1997 och att jag har tagit taxi till min lokala affär, trots att jag bor bara 350 meter därifrån. En sträcka som jag borde ha kunnat promenera.

Miljöpartiets gruppledare Patrik Sandström sätter upp ett klimatlöfte inför valet:
– Alla på Lidingö måste bidra till klimatkrisen. Om vi vinner valet kommer vi att förbjuda biltrafik på ön för bilar med udda registreringsnummer jämna dagar och vice versa för jämna nummer och udda dagar. Ett problem är att Lidingöborna är så rika att de kan köpa två bilar med olika slutnummer och på så sätt köra dubbelt så mycket istället. Det är något vi måste titta närmare på, säger Patrik Sandström.

Sverigedemokraternas Iréne Borgenvik är inne på en annan linje:
– Vi kommer inte att lyfta fram kandidater som har ett brottsligt förflutet, är nolltaxerare eller har gjort andra politiska fadäser, säger hon. Vi kommer att göra allt för att hemlighålla sådana saker, annars finns risken att vi inte får fram några kandidater att fylla valsedeln med.

Liberalernas Suzanne Liljegren är rädd att partiet kommer att åka ur riksdagen och även kommunfullmäktige, om man inte gör något drastiskt.
– Vi har pratat med Bengt Westerberg om han kan tänka sig att ställa upp för Liberalerna på Lidingö. Det är dags att damma av den så kallade ”Westerberg-effekten” från valet på 90-talet. Om det inte funkar, så ska vi fråga Pernilla Wahlgren om hon kan ställa upp, säger hon.

Kommentarer

  1. Härligt ! Nu visar dagens analys i LN av partiernas strategier inför valet, att alla är på rätt väg och att det kommer att bli en fullkomligt oväntad Consensus !

  2. Och Andreas på lidingonyheter.se får Stora Journalistpriset för att han avslöjat alla hemliga valstrategier i förtid!
    Du är bäst Andreas! 😁🤣👏

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *