Poliser till ön dröjer

Många minns den gamla polisstationen. Men någon ny finns inte i sikte. Foto från Stadsarkivet.
Lidingö21 februari 2020 kl 17.081

Det ser ut som Lidingö får vänta på en bemannad polisstation på ön. Ett förslag om att dela upp Norrmalms lokalpolisområde i två har frysts. I förslaget skulle Östermalm och Lidingö bilda ett eget lokalpolisområde. Men brist på lokaler uppges vara ett av skälen till att tanken i nuläget inte kommer att realiseras. Inte heller finns några beslut hur en kommande organisation av polisområdena i Stockholm ska se ut.

Under 2019 gjorde Lidingö stad och Polisen en gemensam lägesbild över situationen på ön. I samband med detta träffades en samverksansöverenskommelse mellan Lidingö och Norrmalms lokalpolisområde som gäller för de kommande två åren. En tanke i diskussionerna var att Lidingö och Östermalm skulle bli ett eget lokalpolisområde, Norrmalm och  Kungsholmen ett annat. Idag bildar dessa tillsammans Norrmalms polisområde. Ett beslut skulle fattas under våren 2020. Men idén skrinlades för några veckor sedan.

–  Vi har haft sådana funderingar och skälet till det var att vi idag är Sveriges största lokalpolisområde till antalet anställda, säger Mats Eriksson, presstalesman hos Polisen. Vi har för många medarbetare per chef, vi har för få lokaler. Vi har växt ur lokalerna på Norrmalm. Då har vi funderat om vi ska skapa fler lokalpolisområden och hur de skulle se ut. Det är en fråga om hur vi ska vara organiserade, var vi ska finnas någonstans och på vilket sätt. Vi har haft diskussioner med de två kommuner som det berör.

– Men tanken att skaffa nya polisstationer och lokalpolisområdeschefer och skapa en helt ny organisation, har vi fryst just nu, säger Mats Eriksson.

Skälet till varför man fryst läget, kan Mats Eriksson inte svara på.

- Man har gjort en bedömning att i nuläget ska man inte gå vidare, säger han bara.

Om eller när frågan kommer upp igen vet Mats Eriksson ingenting om.

- Men vi har gjort en förstudie, så om eller när den idén blir verklighet, då har vi redan jobbat med frågan.

Kommentarer

  1. Mats Eriksson försöker att blanda bort korten. Enligt min information skulle den nya polisstationen förläggas till Garnisonenområdet och inte alls på Lidingö ! Att det inte går att i nuläget få lokaler där får inte hindra planen som var att Lidingö skulle få egna områdespoliser. Det är ytterst angeläget främst i anledning av den akuta situationen då det gäller ungdomsbrott och gängbildningar. Se mina kommentarer på trådarna om Trygghetskameror och den rånade 13-åringen.

    Jag är ytterst kritisk mot kommunalråden som gång på gång blir lurade av polisledningen och inte förmår att skapa press. Jag förstår inte tystnaden hos allmänhet och alla lokalpolitiker. Alla borde resa sig som en man och kräva att samarbetsavtalet sägs upp om det inte blir någon snar lösning som gynnar Lidingö !

    Vi har faktisk ett jättestort polishus på Lejonvägen invigt 1979 som skulle rymma hela det nya lokalpolisområdets verksamhet. Tyvärr är det nu fyllt med andra verksamheter och en ambassadpolisgrupp på c:a 15 personer utan något uppdrag och ansvar för Lidingö. Den starka förhandlingsposition utnyttjar inte kommunalråden ! Redan nu skulle man kunna förlägga fem områdespoliser där.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *