Polisen efterlyser bilar

Lidingö12 november 2020 kl 09.534

Lidingös lokalpolis Pontus Oscarsson efterlyser ett par misstänkta fordon. Så här skriver han i ett meddelande:

Jag har fått uppgifter från flera håll på Lidingö om att två bilar, med personer som sannolikt ägnar sig åt tillgreppsbrottslighet, rör sig på ön. En av dessa bilar syns på bilden och är en Mercedes Benz 313 cdi med reg.nr SUF557. Den andra bilen är också en Mercedes Benz 313 cdi men blå till färgen med reg.nr RHS798 (inte bilen på bilden men en likadan).

Dessa bilar är mycket intressanta för stopp och kontroll då polisen vill ha information om personer i fordonen. Personerna går in på tomter och säger att de ska slänga trädgårdsavfall och/eller byggsopor åt dig. Om du ser fordonen eller personer kopplade till fordonen så ring 112. Förklara för polisradion att det rör sig om IBN (Internationellt Brottsnäverk) och förmodat rek för tillgrepp.  

Mer från Pontus Oscarsson:
I tisdags begicks en grov stöld (åldringsbrott) på Roslagsgatan på Östermalm. En man (mycket vagt signalement) lurar sig in hos en äldre kvinna och uppger att han är från kyrkan. När hon ska hämta vatten åt honom så tillgriper han plånboken och lämnar. Jag flaggar upp det för er då det inte är otänkbart att han dyker upp på Lidingö.

Under natten till tisdagen begicks ytterligare katalysatorstölder på Toyota Prius i Baggeby och Högsätra. Var extra vaksamma på personer som ser ut att "meka" med ljuddämpare/avgasrör sent på kvällarna/nätterna. Ta gärna fotografier av dessa om möjligt, notera reg.nr på misstänkta bilar och ring 112 vid misstanke om pågående brott.

Jag behöver er hjälp med uppgifter om vem/vilka som klottrar taggarna "Spooky" "181" och "Zok".  I förra veckan klottrades dessa taggar i parkeringsgaraget i Brevik men har även förekommit på andra ställen på södra ön. Hör av er till pontus.oscarsson@polisen.se om ni har några idéer om vem eller vilka dessa personer är.

Kommentarer

 1. Utmärkt att denna information publiceras i Lidingö Nyheter!
  Fortsätt med löpande uppdatering så att allmänheten kan hjälpa till att förhindra och stoppa brottslighet

 2. Pontus Oscarsson svarar i ett mejl under dagen: tack för all hjälp jag/polisen har fått av er och grannstödsbilen för att hitta de bilar jag skrev till er om i morse. Ni är en viktig del i arbetet att förebygga inbrott och tillgrepp. Om ni också skulle vilja köra grannstödsbilen kontaktar ni kerstin.larsen@gmail.com

  Tack vare information från er boende som såg den blå bilen kunde jag styra grannstödsbilen åt rätt håll. De lyckades sedan hitta bilen, jag kopplade ihop dem med vår ledningscentral och vi fick stopp på bilen. Vi har nu identitet på tre personer i den blå bilen och jag har fått id på en person i den vita bilen också, tack vare en boende som ringde mig. All information om dessa personer är viktig i arbetet mot organiserad tillgreppsbrottslighet. Vi skriver självklart tips på allting och det hanteras av vår underrättelseverksamhet och kommer hela landet till gagn.

  Den blå bilen blev efter en flygande inspektion belagd med körförbud. Ingen av männen i bilen hade någon förklaring till vad de gör på Lidingö eller hur de fått tillgång till bilen. En händelserik dag som fick ett lyckat slut. Bra jobbat alla!

  1. Det var ju lyckat att polisen stoppat bilarna, men vad hände sedan ? Förmodligen ingen gripen och utländska ligor betalar inga böter.

   Äntligen lämnar Pontus ut spaningsinformation som är värd namnet. Grannsamverkan har hela tiden klagat på att de inte får något samarbete med operativa poliser. Nu var det grannsamverkan och två personer som gjorde jobbet. Dom engagerade kanske 30-40 poliser som gjorde militära aktioner.

   Jag frågar mig: Hur kan man få fram 30-50 poliser på nolltid då något händer men kan inte ge oss närpoliser. Riksrevisionen och Rikspolischefen undrar vart alla tusentals nya poliser tagit vägen. Här har vi nog svaret. Vi behöver bara två åt gången som jobbar tillsammans med grannsamverkansbilen.

   Vi skall inte ha några militära aktioner på Lidingö utan områdespoliser som kan Lidingö och finns här för det mesta. Dessa ärenden visar med all tydlighet att Pontus är informatör och ingenting annat. Då måste vi ha egna områdespoliser som också är operativa !

 3. Anders, din analys är klar som korvspad och din frustration delas av många som tröttnat på självgoda kommunalråd i majoriteten och opposition. Men du kommer inte vidare genom att lufta väl underbyggda argument för att organisera närpoliser på ön. Lyssna gärna på riksdagsledamoten från Gävleborg, Lars Beckman (M). Han är lysande i interpellation nr 66 och svaret från regeringens migrations- och justitieminister kan liknas vid ett barn som fastnat med fingrarna i syltburken. Den debatten sammanfattar tydligt hur politiken och myndigheter fungerar i Sverige. Läget är kärvt men vi tar nya tag lagom till nästa val. Se framåt och fortsätt belysa missförhållanden som enkelt kan åtgärdas med proaktiva kommunalråd.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *