Pinsamma lögner från moderata toppföreträdare

Debatt18 oktober 2021 kl 05.031

I en debattartikel på Lidingönyheter ljuger Niklas Wykman (M) och Daniel Källenfors (M) rakt upp och ned om vad som ingår i den socialdemokratiska finansministerns budgetförslag. Det är ovärdigt svensk politik och Lidingöborna förtjänar en ursäkt från Moderaterna.

Niklas Wykman påstår i debattartikeln att finansministerns budget innehåller förslag om återinförd fastighetsskatt och nedtrappade ränteavdrag. Men det är alltså fria fantasier, som vem som helst dessutom kan kolla upp genom att läsa budgetpropositionen, den finns på både regeringens och riksdagens hemsidor. Inte heller Socialdemokraterna som parti står bakom några sådana förslag. 

Regeringens förslag på budget för 2022 innebär däremot 74 miljarder kronor för att bygga Sverige starkare och mer hållbart efter krisen. Välfärden tillförs nya resurser för att stärka t ex äldreomsorgen med fler medarbetare och bättre arbetsvillkor. Jobbpolitiken förstärks kraftigt så att den som är arbetslös inte bara ska möta tydliga krav utan också bättre möjligheter att rusta sig för att komma i arbete. Sveriges kompromisslösa kamp mot brottsligheten fortsätter med nya straffskärpningar och tydligare insatser för att barn inte ska dras in i kriminella miljöer. Takten i klimatomställningen höjs med gröna kreditgarantier och nya investeringar som ställer om industrin och skapar nya jobb.

Under finanskrisen, 2008 – 2009, lät alliansregeringen industrin och välfärden ta stora delar av smällen. Vi socialdemokrater har under pandemin istället medvetet valt att satsa på såväl välfärd som industri. Nu vill vi investera i välfärd, jobb och klimatomställning och bygga Sverige starkare än innan pandemin. Om Moderaterna känner att de har svårt att komma med sakliga argument för ett annat vägval borde de ompröva sin politik istället för att ta till lögner.

Åsa Westlund, ordförande i finansutskottet (S)
Daniel Larson, oppositionsråd (S)

Kommentarer

 1. Om man nu då skall dra det såhär långt, som Socialdemokraterna nu gör, låt oss då också komma ihåg:
  1) Socialdemokraterna håller på att lägga ned all cementtillverkning i Sverige som konsekvens av förd politik. Det till priset av massor av arbetstillfällen, och när importen kommer igång, för det är det enda alternativet, så kommer CO2 att massivt öka pga mycket längre frakt sträcka osv. Vet inte om det verkligen gör miljön nytta? Och ekonomin blir definitivt inte bättre av detta.
  2) LKAB i Kiruna är lite samma sak, man håller på att lägga ned gruvan som konsekvens av förd politik, och återigen kommer CO2 att öka. Dels för att LKAB trots allt siktade, precis som Cementa, att minska utsläppen – men det kommer ju inte bli av nu. Så transporterna kommer kraftigt att öka, och ja arbetstillfällen helt klart minska. Vet inte om miljön har vunnit något på detta? Och ekonomin har definitivt inte blivit bättre av detta.
  3) Kärnkraftens nedläggning i södra Sverige – här är ju Socialdemokraterna synnerligen inblandade i dagens rödbruna soppa av gegga som skapats.

  Man kan också se detta i perspektivet att det krävs mera elenergi – och Socialdemokraterna är synnerligen effektiva i att inte bara lägga ned industrier utan även att dra saker i långbänkar som inte är av guds nådes storlek. Dölj allt i en utredning! Så slipper Socialdemokraterna ta ett beslut som de blir skyldiga att sedan stå upp för – se till att skylla på någon annan!

  Sist men inte minst, att jämföra finanskrisen med en pandemi, ja det är nog bara en Socialdemokrat som kan komma på den idéen för det är inte direkt vettigt. En Pandemi drabbar personer med döden, Sverige har förlorat drygt 15000 personer som avlidit – hur många avled av finanskrisen? Och kom ihåg nu, när vi ändå håller på med just denna typ av udda jämförelser, Socialdemokraterna är ansvariga för alla dessa dödsfall, eftersom det är Socialdemokrater som sitter på de regeringsposter som tagit besluten! Således, lite hård draget, är Socialdemokratin alltså skyldiga till denna massdöd. Duger det som bättre jämförelse?

  Men framförallt, sjukvården under Socialdemokratiskt styre, har fått utstå extrema belastningar, och det enda Socialdemokraterna gjort är att tagit springnotor på alla utgifter och skyllt ifrån sig.

  Så om någon skall be om ursäkt, så är det Socialdemokratin.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *