Peder Hagen (ordförande i M): Nu flyttar vi fokus

Stad & Politik24 mars 2022 kl 05.484

Lidingö Nyheter ringde upp Lidingömoderaternas ordförande Peder Hagen, för att få en kommentar till den senaste tidens turbulens i den moderata partiledningen. Peder tillträdde som ny ordförande efter Erik Centerlind i måndags, när Erik annonserade sin avgång. Så han har inte varit med i styrelsens arbete utan ”fick den heta potatisen i knät”.

– Det är högst beklagligt att det blivit så här, säger Peder Hagen till Lidingö Nyheter. Men det handlar om en personvalsfråga och inte om vår politik, det tycker jag är viktigt att framhålla. Vi är överens om ”sjökortet” alltså den karta som visar var vi i båten ska åka. Men vi har inte varit överens om vilken kapten som vi ska ha på skutan.

Peder Hagen ser som sin främsta uppgift att fokusera på handlingprogrammet, som egentligen alla inom moderaterna är överens om.

– Vi måste enas och detta är vårt fokus. Det är den moderata sakpolitiken, som är bra och alla gillar, som ska implementeras. Vi måste se framåt, säger Peder Hagen.

Flera moderater i ledningen har hoppat av partiet den senaste tiden, vilket Peder Hagen beklagar.

– Det är tråkigt att vi tappat så många duktiga medarbetare som besitter hög kompetens. Jag hoppas att de vill komma tillbaka, de är naturligtvis välkomna. Men vi har många bra medarbetare kvar som är beredda att jobba för oss.

Av avhopparna finns flera på Filip Svanbergs sida. Andra tar inte ställning, men menar att de anser att han har utsatts för ett justitiemord, att processen varit odemokratisk och man ägnat sig åt maktmissbruk.

Källor som Lidingö Nyheter har talat med ger en annan bild av Filip Svanbergs skulder hos Kronofogden och hans nolltaxering. Det handlar om ett trettiotal skulder på sammanlagt 1,2 milj kr. Men allt är betalt eller avskrivet och det ligger långt tillbaka i tiden, enligt uppgift 1992-2010. Frågan kvarstår: när ska man bli rentvådd?

”Det är inte olagligt, men högst olämpligt”, ”Mönstret är besvärande”, menar flera röster. En företrädare för partiet måste vara i det närmaste fläckfri, annars kan det bli problem. Eftersom Filip Svanberg inte berättade om sitt förflutna så förlorade han förtroendet hos länsförbundet och därför strök de honom från listan.

Han själv menar att han inte har undanhållit något. Lidingö Nyheter har haft kontakt med honom för att få en kommentar. Han svarar att han kommer att ställa upp på en intervju och svara på kritiken, inte nu, men senare.

Kommentarer

  1. …återstår om även väljarkåren flyttar fokus?

    Skulle tro att några mandatperioder i opposition (eller kanske till och med på ”läktaren”) är vad Lidingömoderaterna både behöver och får räkna med efter att så utstuderat missbrukat förtroende och åsidosatt demokratiska principer.

  2. Om man lokalt röstar på Lidingöpartiet eller Moderaterna spelar ingen roll. I princip är det samma sak. Svanberg och Källenfors förespråkar också exakt samma politik så vitt är känt så det här är egentligen en total icke fråga – sett till riksdagsvalet som faktiskt är det som betyder något.

  3. Precis Tommy, så låt dem kivas på läktaren så får några andra en, eller flera, mandatperioder att visa hur man både leder och beter sig.
    Heder åt de som avgår.
    Att som några andra välja att ”byta färg på slipsen” ändrar åtminstone inte min uppfattning om individen i fråga. Det snarare förstärker den. Det viktigaste verkar uppenbarligen vara att få fortsätta missbruka väljarnas förtroende. Sjunker skeppet M så byter de bara fartyg så de kan fortsätta…

  4. Jag röstar Lidingöpartiet som jag alltid gjort. Ingenting ändras av att Moderaterna på lokal nivå ägnar sig åt politisk navelskådning.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *