Paul Lindquist: ”Vinstock uttrycker sig arrogant”

Debatt29 juni 2021 kl 05.087

Jag blir uppriktigt ledsen när jag läser intervjun med miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Fredrik Vinstock (M) i Mitt i Lidingö (26/6). Det är en sak att nuvarande lokala moderatledning vill bygga färre bostäder än vad vi gjorde tidigare, men att:

1) inte vilja ersätta ett extremt fult 50-årigt p-hus med bostäder i ett redan befintligt bostadsområde är för mig obegripligt. All infrastruktur finns på plats och inga grönområden tas i anspråk.

2) Fredrik Vinstock uttrycker sig så nedlåtande om Larsberg som bostadsområde (”de flesta skulle nog inte vilja bo så om det fanns valmöjligheter”) visar på ett elitistiskt synsätt som är ett direkt hån mot alla de som bor och trivs i stadsdelen. De flesta människor har, till skillnad från Vinstock, inte möjlighet att köpa en villa på 300 kvm värd över 20 miljoner kronor, men det innebär inte att de som bor i Larsberg vantrivs. 

Tvärtom har John Matsson Fastighets AB alltid haft väldigt höga siffror i sina kundnöjdhetsundersökningar, för övrigt genomgående högre än kommunens eget bostadsbolag. 

Larsberg må vara byggt under miljonprogramsåren, men till skillnad från det mesta som byggdes då är Larsberg byggt med omsorg och en kvalitet som står sig än idag. 

Byggmästare John Mattsson byggde nämligen inte bara hus, han skapade en hel stadsdel med många kvaliteter och hans döttrar har vårdat arvet väl. Än idag bidrar företaget till att göra Larsberg ännu bättre med alltifrån utomhusbio och planteringar till nya verksamheter som Carl Malmstens-skolan, ICA Kvantum och ungdomsbostäder. 

3) uttrycka sig i termer av ”det kommunen inte vill ha antas inte” är så fruktansvärt arrogant. Vad Vinstock egentligen säger är att vad HAN inte vill ha antas inte. Men politik är inte en one-man-show utan ett lagarbete och uppdraget är att efter bästa förmåga försöka fatta kloka beslut som är bra för kommuninvånarna, inte att till varje pris påtvinga alla andra sitt eget ideal om 1910-talets burgna villasamhälle.


Paul Lindquist
Kommunstyrelsens ordförande 2003-2014

Kommentarer

 1. Oj,oj,oj. Skall komma från rätt människa att kritisera.
  Mannen som skulle bygga en tunnel mellan Skärsätra och Högberga, som skulle bygga ett gigantiskt Lidingö centrum som skulle bygga praktisk taget överallt vart det gick på Lidingö.
  Som dessutom struntade fullständigt i demokratin och förde fram Anna Rheynecloudes Kihlman till kommunstyrelsen trots att Hans Barje fick flest personröster i valet.
  Vi vet Paul att du utan problem skulle bygga på garaget, även bredvid och gärna lite till. Men det finns ett majoritetsprogram där de styrande partierna är överens om hur mycket som skall byggas under denna mandatperiod och dessutom speglar det Lidingöbornas vilja, så det är fullt logiskt att säga nej till detta just nu. Och det är ingen en-mans-show utan det är förankrat inom alla partier.
  Så Paul, du har nog själv glömt hur mycket en-mans-show du bjöd på under din tid som KSO.

 2. Paul ! Då Britta och jag gifte oss 1968 fick vi erbjudande om en fin och dyr lägenhet i Larsberg. Vi förstod att vi då skulle bli kvar där hela livet för med löner som sjuksköterska och polis och sedan tre döttrar skulle det inte gå att spara sig ur situationen.

  Vi valde att i fem år bo väldigt spartanskt och trångt i en liten och dragig sommarstuga.Vi lyckades då spara ihop en liten insats för att kunna köpa vår stora, härliga grosshandlarvilla byggd 1928. Det blev ständig men varsam renovering och ständigt dubbeljobb. Vi höll samtidigt på att knäckas av fastighetsskatt på 30.000 och räntor på 15 procent.

  Vi klarade krisåren och har nu en bekymmersfri ekonomi och en härlig tillvaro trots låga pensioner tack vare väldigt låga räntor och en rimlig fastighetsskatt. Det som bekymrar mig är att den resan blir orimlig att göra för de som är i samma situation som vi var i 1968.Bostadspriserna är orimliga och hyrorna för höga.

  Då det gäller din egen framfart så har du blivit hårt kritiserad och borde få en staty vid spårvagnshallarna i Dalenum. Du har stort ansvar för den vänskapskorruption som rått i kommunhuset. Då Fredrik Vinstock försökte ge sig på den och den urspårade byggnadskulturen hade du själv flyttat till din egentliga bas som var Landstinget. Trots det skrev du en otäck nidartikel om Vinstock samtidigt som höghuset i Dalenum och byggskandalen Ravinen 22 upprörde Lidingöborna. Det gav dålig smak i munnen att läsa din artikel ovan !

  1. Så sant!! En björntjänst att låta byggherrar bygga hyreshus med höga hyror. Lär av Norge och underlätta för ungdomar att ta bostadslån med förmånliga villkor för att kunna köpa en bostadsrätt Nu som pensionär förstår man vilket dumt val man gjorde när man valde hyresrätt. De som satsade på ett ägt boende har kunnat betala av stora delar av sina lån och kan klara sig bra på sin pension. De som valde hyresrätt blir fattigpensionärer med årliga hyreshöjningar som inte står i proportion till höjda pensioner. Att dessutom ha en penningtörstande hyresvärd som hotar med uppgradering av lägenheter för att kunna höja hyran med tusentals kronor gör inte situationen bättre . Hyresbidrag kan man glömma om man råkar ha ett sommarställe eller äger en bil. Sluta med mantrat att bygga hyreslägenheter!!!

 3. Jag har ingen åsikt om vad Paul Lindquist har gjort som politiker på Lidingö.
  Hans artikel/kritik handlar om hur Fredrik Vinstock uttryckt sig om bostadsområdet Larsberg. Hans kritik stödjer jag till fullo i den frågan. Jag känner många som bor i området och stortrivs! Det vore önskvärt om kommentarer på denna sida tar upp sakfrågan och inte allmänna åsikter om skribenten. Det hör till god ton annars spårar allt ut!

  1. Ibb ! Människan är förvånansvärt anpassningsbar. Naturligtvis måste även de som bara hade alternativet Larsberg inse situationen och börja bygga sitt hem och sin borg där. De flesta var säkert i samma situation och det blev naturligt att sämjan med åren blev allt bättre. Naturligtvis gör det då ont att höra Vinstocks yttranden men det orkar man väl ta om man trivs och tycker att det är fel.

   Jag har svårt att jämföra alternativen men vi är nog alla överens om att det förskräckliga parkeringshuset skall bort ! Fortfarande har jag svårt att förstå hur människor med vanliga inkomster skall kunna bo i nya Högsätra och Larsberg. Antingen måste de boende eller fastighetsägarna subventioneras väldigt hårt. På Canadaängen och nya Lojohusen kommer de rika att bo utan subventioner ! Hur blir det i Rudboda centrum ?

  2. Kritik skall komma från den som har rent mjöl i påsen och om du frågar runt varför moderaterna har tappat så mycket,få får du reda på svaret.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *