Parkeringskriget i Lidingö centrum

Prkeringsproblem i Centrum. Fotot: Sofi Landström.
Lidingö29 november 2019 kl 06.311

Parkeringen i Lidingö centrum invigdes 1995. Redan från starten kom kritik om att antalet platser var otillräckliga och att parkeringsgaraget inte var uppvärmt. Hur upplevs parkeringen idag, 2019? Lidingö Nyheter har frågat några Lidingöbor i centrum och den vanligaste åsikten är att det råder krig om parkeringsplatserna och till storhelger utvecklas det till kaos. Det finns även parkeringsmöjligheter utanför Intersport, biografen Grand samt Stadshusets parkering. Den vanligaste uppfattningen om dessa parkeringar är att det är svårt att hitta plats och att det är trångt, men betydligt lugnare atmosfär. Här är en sammanfattning av de fem vanligaste åsikterna om parkeringsplatsen utanför Coop och Systembolaget.

Billacken är skrapad
Det är någon annan bil eller en kundvagn som har stött i bilen och som vanligt sitter ingen lapp med avsändare under vindrutetorkaren.

Bilkö ut på Lejonvägen
På parkeringsområdet, ovan jord, är det krig om platserna. Många ska helst parkera närmast Coop och Systembolaget vilket många gånger leder till bilkö ända ut på Lejonvägen. Många bilförare har inga problem med att stå kvar och vänta på en av de ”attraktiva” platserna så att ingen bil bakom snor den. P-rutorna på bortre sidan anses vara mycket sämre, trots att det finns flera lediga platser där. På frågan varför det är så på parkeringen svarar en Lidingöbo att beteendet är ett uttryck för egoism och dumdristig lathet.

P-garaget är halvtomt
De mest intensiva perioderna, menar majoriteten av de intervjuade, är fredagar från klockan fyra, lördagar mellan 11 och 15 och en till två dagar innan storhelger. Därför är rekommendationen att, om möjligt, undvika centrum de tiderna. I alla fall om man tvunget ska stå på den övre parkeringen.

Ofta lediga platser i P-garaget. Foto: Andreas Lindberg.

I p-garaget finns det så gott som alltid lediga platser, speciellt längs in. Frågan är hur svårt det skulle vara att få p-plats i centrum om alla bilar var i ständig rörelse och även tog sig ner i p-garaget för att hitta plats. ”Då skulle det sällan bli kaos på den övre parkeringen”, påstår en intervjuad.

Bilförare i SUV
De bilförare som förargar många är de som kör en SUV. Flera tillfrågade menar att SUV-förarna gärna nallar på p-rutan bredvid, vilket gör att många inte kommer in med sin bil om det står en bil på andra sidan p-rutan. Detta gäller även i p-garaget. En kvinna sa att på grund av detta kan en eller flera p-rutor stå tomma. Sedan fortsätter hon: ”Parkerar två SUV bredvid varandra är det regel att de delar på p-rutan mellan sig, speciellt i p-garaget. Frågan är om det är en medveten ”taktik”. Slutligen påpekar hon att SUV egentligen är gjorda för att köra på leriga vägar på landet.

Varningsblinkers på
En kategori bilförare som nämndes var de som lämnar bilen med varningsblinkers på. En person sa - ”Varningsblinkers är en ursäkt för att kunna parkera precis var man vill och lämna bilen för en liten stund” och pekar på en bil som under intervjun har parkerat med varningsblinkers på. Bilen står mitt på övergångsstället vid postlådorna mitt emot Coop. ”Bilar står allmänt i vägen för fotgängare och för bilister som ska köra ut via Pressbyrån.” avslutar han.

Positiv framtid
Vid frågan om det finns något positivt med parkeringen tänker samtliga efter. Och de tänker länge. Frågan omformuleras till om en större parkering i framtiden kan lösa dagens problem. Svaret blir nästan samstämmigt - Miljön kommer inte att ändras. Den mentalitet som råder nu kommer att fortsätta. Men tillslut kom ett ungt par fram till något positivt. Nämligen förhoppningen om att ha fel angående framtidens parkeringsmoral i Lidingö centrum.

Kommentarer

  1. Kommenterar mer än gärna denna artikel. Många som kör in på parkeringen, både ovan jord och under stannar för att vänta på första lediga plats. För mig är det är lätt att förstå att det skapar en kö bakom och att jag alltid kan hitta lediga platser längre fram, men inte för de flesta. Sen verkar det vara ett bekymmer för många som har större bilar att köra i garaget eller på parkeringen. Problemet är att folk är lata och inte orkar gå en bit extra och att många har större bilar än de klarar av att hantera i trånga utrymmen. Det har i alla fall blivit bättre efter att man gjort en ny fil in i garaget.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *