På måndag röstar kommunfullmäktige om tiggeriförbud

Larsbergs centrum och vid ICA Kvantum (bilden) kan ett tiggeriförbud komma att träda i kraft. Foto: Andreas Lindberg
Stad & Politik27 september 2019 kl 06.241

Sedan tiggeriförbudet röstades igenom i kommunstyrelsen kommer det upp i fullmäktige den 30 september. Lidingö kan därmed bli den första kommunen i Stockholms län att införa ett lokalt tiggeriförbud.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Lidingöpartiet och Sverigedemokraterna  väntas rösta för förslaget. Oppinionen med C, L, S, MP och V är emot.

– Vi hade hellre diskuterat viktiga kommunala frågor som verkligen berör Lidingöborna istället för en fråga som bör behandlas på nationell nivå och inom EU, säger Patrik Buddgård, gruppledare för Centerpartiet till tidningen Mitti.

En demonstration i Lidingö Centrum mot tiggeriförbudet kommer att ske på lördag kl 12.00. Bakom arrangemanget står Initiativet mot tiggeriförbud på Lidingö och representanter från flera partier deltar, bland dem LUF Lidingö, Miljöpartiet Lidingö, Socialdemokraterna Lidingö samt Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) Storstockholm/Norrort. 

Förbudet kan införas genom att man gör en revidering av den lokala ordningsstadgan. Här kan ett förbud mot tiggeri komma att genomföras:

 • Rudboda torg
 • Källängstorget på Näset
 • Lidingö centrum
 • Torsviks torg
 • Baggeby torg
 • Larsbergs centrum inkl. ICA Kvantum
 • Högsätra vid Willys och Max
 • Skärsätra torg
 • Breviks centrum
 • Käppala vid ICA Supermarket

Mandatmässigt kan omröstningen bli en rysare. Av de 51 mandat som är fördelade i fullmäktige är 26 för och 25 emot.  

FÖR:
M: 13 mandat
LP: 7 mandat
KD: 3 mandat
SD: 3 mandat
Summa: 26 mandat

MOT: 
C: 9 mandat
L: 6 mandat
S: 5 mandat
MP: 3 mandat
V: 2 mandat
Summa: 25 mandat

Kommentarer

 1. I Sverige finns en ordentlig majoritet för att förbjuda tiggeri med anledning av påfrestningar på samhället och att tiggeriet inte löser några problem. Det är ett svek av rikspolitikerna att inte lösa detta utan istället tvinga kommunerna till lokala åtgärder som ingen vill ha.

  Lidingö har andra problem att lösa och då finns det ingen anledning att driva ett tiggeriförbud som bara skapar splittring och inte löser några problem. Tids nog kommer staten att tvingas lösa problemet. Tiggarna får allt mindre pengar och jag förstår inte att det på 75 kronor/dag blir några pengar att skicka hem då det kostar platshyra till ”klanen” , bussresa och uppehälle !

  En annan sak är att polisen inte får agera på att många har haft sin fasta plats här i 5 år, trots att man bara får vara här i 3 månader. Naturligtvis åker de hem mellan varven men det är ett flagrant missbruk av lagarna.
  Olagliga bosättningar med sanitär olägenhet och nedskräpning är andra problem som polisen med byråkrati hindras att lösa.

  I stället för ett tiggeriförbud tvingar staten oss att sluta att ge pengar till tiggarna och istället ge till organisationer. Det känns förnedrade och en slags ”muta” för att lösa problemet men vi har inget annat alternativ !

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *