På jakt efter fläder

Kåserier26 juni 2019 kl 05.471

Inger Grimlund är på jakt efter fina fläderblommor för att kunna sätta en saft, eller till och med en champagne! Färden går runt Lidingö och slutar i köket hemma hos Inger.

I rosornas underbara tid…

Det blommar för fullt i rabatterna – rosor i gult, rött, vitt. De fantastiska gullregnen har vissnat, syrenerna likaså men kvar finns ännu några dagar fläderns vackra klasar. Men de försvinner fort så om – jag säger om – du som jag gillar att ta vara på den vidunderligt läckra fläderblomssmaken så är det brått!

Alltså tog jag chansen att skörda några klasar fläder på självaste midsommaraftonens afton. Med hjälp av min lilla Mini går det galant att söka upp de platser som tippats mig av vänner vid lunchen på Hiertagården.

– Hit eller dit? För mycket trafik där! För höga buskar där. Men visst – nere vid båthamnen står flädern i full blom. Nära hav och friska vindar.

Ensam majstång på Hustegaholm.

Klockan var så där sex på kvällen. Allt var lugnt, inte en människa i sikte. Vägen slingrar sig ut mot Elfvik, här borde flädern blomma, i alla fall väntade jag mig att få se en nylövad midsommarstång stå mitt på gården? Nej, det gjorde den inte. Inte en enda människa här heller. Ingen fläder och inte en enda höna! Jag hoppas och tror att de fria hönorna lagt sig till ro i hönshuset. Kanske ruvande på ägg, i vilket fall - inte ett kackel.

Alla har gått…

Färden gick så mot Hustegaholm. För någon vecka sedan var det premiär här ute på udden. Till glädje för oss äldre finns här trevlig samvaro med gamla och nya vänner, god mat och kaffe med dopp. Då och då blir det underhållning och glada toner piggar upp publiken. En alltid efterlängtad artist är Gert Palmcrantz som plockar fram härliga 78-varvare med musik vi minns.

Det var då det – nu var här tomt och tyst. Kvar stod till min glädje majstången som minne av att dagen firats som sig bör – kanske med ”små grodorna” och ”vi gå över daggstänkta berg, fallera”. Just när jag hade fotograferat ”Årets majstång”, kom ett förälskat par in i bilden.

– Hurra, så bra! De kysste varandra – just så ska det vara, för störst av allt är kärleken! Den här lilla scenen under majstångens skugga ger mig ny energi. ”Ge inte tappt, kära Inger, du är ju på jakt efter fläder, glöm inte det!”

Mot Skärsätra, ner mot hamnen – friska vindar och eftermiddagssol i ögonen, en kurva och en vänsterkurva till. Jag är framme vid målet, fläderbuskar längs vägen, härliga klasar dessutom lätta att nå för en tant med dålig balans. Fram med saxen, klipp, klipp. En efter en trillar blomklasarna ner i min påse. Fina klasar utan loppor eller löss och med förförisk doft som jag vill förvandla till smak.

”Allt går, det tar bara lite längre tid” så min farfar Fredrik Ljungström. Så klok han var – det tar tid att göra blomdoft till saft – men det går! Vill du ha recept finns det femtionio bra på webben; ”Recept fläderblomssaft”.

Fläderchampagne på gång.

Nu har jag min första sats färdig på flaska i kylen. Jag hoppas kunna bjuda Gert Palmcrantz på en spännande drink någon gång i sommar, som tack för all trevnad och musikkunskap han bjudit på under åren.

PS. Ett tips från Mandelmanns i Skåne – gör en förföriskt god fläderchampagne. Lägg till 25 g jäst, det gör susen, och som sagt – det tar bara lite längre tid! DS.

Kommentarer

  1. Hej Inger
    Dina kåserier är alltid uppiggande att läsa?fortsatt trevlig sommar?vi ses väl i höst när RIVERAM underhåller på Näset?!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *