Öns minsta och flesta företag inspirerade varandra

Näringsliv21 november 2019 kl 07.18

Lära av andra och varandra var temat på Solo- och småföretagardagen som gick av stapeln i måndags på Brasseri Jernet och arrangerades av Företagarna Lidingö.

Det var full aktivitet hela eftermiddagen med många småföretag som berättade om sina ”företagsresor” och gav sina bästa råd och tips.

Ett av företagen var Saracecilia, och där Cecilia Grahn berättade om hur hon köpte butiken för tio år sedan. Cecilia talade mycket om att det gäller att skapa förtroende och lyssna på kunderna men även ett hårt och målinriktat arbete med ambitiösa marknadsplaner för varje höst, vår, högtid och till och med enskilda dagar, såsom mors dag.

Jonas Melcherson, var en annan företagare som berättade hur man använder sin tid effektivt. Han visade vad man kan lära av de nya projektledningsmetoderna och lärdomar från hans egen återhämtning från utbrändhet. Det gäller att stoppa sig själv från att skicka upp många bollar i luften: sluta ”multitaska”, rikta fokus och ta pauser – gärna med fysisk aktivitet för att vila mentalt – berättade Jonas.

Linda Blomqvist/In One Film, Patrik Lindqvist/App Casa och Johan Setterwall/  Market Cup Group hade en liten ”fireside chat” under ledning av Wilhelm Brandelius, där de berättade om hur de startat sina företag: det hade varit perioder av upp och ner, men det hade alltid funnits en stark vilja att förverkliga ens drömmar.

Hela dagen byggde på interaktivitet och såväl kreativitet som kunskap sattes på prov med frågesport om näringslivet på ön, byggande tillsammans av bokstaven T som var i småbitar, spånande om nya affärsidéer för att rädda världen etc.

Det enda tunga faktapasset handlande om beteendeekonomi och gav input till nytänkande.

Vi startade dagen med en presentation av alla närvarande som gjorts i digital form, med fotografier av alla deltagare samt en kort presentation av deras företag. En presentation som alla får med sig för att kunna fortsätta att hålla kontakten och samverka i framtiden.

Vi slutade med en middag där vi delade ut ett särskilt diplom till Sara och Jan Melander på Lidingö Glass AB för deras envishet och mod med glasskiosken i Larsberg – vi vill alla kunna äta glass där till våren och nu kan man även äta våfflor där.

Våra politiker och näringslivschefen fanns också närvarande under större delen av dagen, då småföretagandet på ön är viktigt för dem och de ville träffa och prata med så många företagare som möjligt.

Birgitta Sköld har också varit enmansföretagare, älskar det livet och kommer säkert att gå tillbaka med det när hon slutar med politiken. Både Daniel Källenfors och Carl-Johan Schiller talade under middagen om hur viktiga företagen är för Lidingös utveckling.

Kommentarer från deltagarna: Inspirerade, välarrangerat, bra föredrag, mycket nätverkande och många givande diskussioner.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *