Öns badplatser redo för sommarens dopp

Lidingö23 juni 2022 kl 03.51

Bottnar har städats, bakteriehalter och vattentemperaturer mätts upp. Öns badplatser är redo för sommarens första dopp.

Stadens arbete med att under sommartid underhålla öns officiella badplatser är igång. Vi har städat bottnar, satt ut länsar, badstegar, papperskorgar och bajamajor. Vid Fågelöudde har vi öppnat toaletterna och slagit på vattnet.

Bada säkert

Att underhålla badplatserna är ett pågående arbete. Från och med vecka 25 tar vi med jämna mellanrum vattenprover för att kontrollera bakteriehalt och algblomning. Även bottnar besiktas två gånger under säsongen för att badplatserna ska vara så säkra som möjligt. Vid sommarens första bottenstädning gjordes en otäck upptäckt.

– Det är Hamnab som besiktar och rensar botten från skräp vid våra badplatser på uppdrag av staden. I år har de hittat extremt mycket krossat glas vid badberget i Kottla, säger Magnus Öhrlén som är driftchef för idrott och friluftsliv i Lidingö stad.

Han skickar med en uppmaning till dig som vistas på badplatserna.

– Tänk på skaderisken! Samla ihop ditt skräp och lämna inte glas efter dig, det finns gott om papperskorgar och soptunnor utplacerade.

Får hunden bada?

På de kommunala badplatserna är hundbad inte tillåtet. Det finns heller inget särskilt hundbad på Lidingö. Hundägare som vill kan ändå låta sin hund bada på ställen där allmänheten inte är. Tänk då på att hålla koll på eventuell algblomning, hundar blir sjuka av att få i sig alger.

Temperaturer varje vecka

I början av varje vecka under sommaren mäter vi vattentemperaturen vid våra badplatser. Till och med slutet av augusti publicerar vi temperaturerna på vår webbplats och i sociala medier. De badplatser som omfattas är:

  • Sticklingebadet
  • Södergarn
  • Fågelöudde
  • Käppalabadet
  • Kottlasjön

Den 16 juni var det 15 grader vid havsbaden på norra ön och 12 grader på den södra sidan. Som alltid var det varmast i Kottlasjön, hela 18 grader.

Läs mer på Lidingö stads hemsida

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *