Om varningstrianglar

Kåserier26 juni 2022 kl 04.26

Häromdagen lade jag märke till en stor varningstriangel bak på diskmedelsflaskan. Självklart ska rengöringsmedel av alla de slag hållas utom räckhåll för barn, därom instämmer nog de flesta.  Men denna stora varningstriangel som jag först nu observerat, varnar även: ”Orsakar allvarlig ögonirritation. Skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer. ..” Hur länge har man känt till detta?

Kan det vara så att även en disktablett  kan vara skadligt för vattenlevande organismer?  Tack och lov att vi har våra reningsverk med tanke på all smörja som släpps ut, mediciner, fetter och rengöringsmedel av alla de slag.
I förrgår fastnade jag längst ned i källaren i mörkret alldeles utanför hissarna. Det fanns inget lyse och jag hittade inte hissknapparna. Detta har aldrig hänt mig tidigare, möjligen andra. 

Jag hade bara varit till ’tippen’ för att slänga gammal blomjord och växtrester efter omplantering och hade inte mobilen med. Synd, för med dess hjälp hade jag lätt hittat hissknappen.  På sin höjd var det väl inte mer än fem minuter som jag var fast på så vis i källaren. Ingen nödsituation för att skrika efter hjälp med andra ord - förr eller senare borde det komma någon via källaringången eller ännu bättre via hissen. Tankarna gick till alla som är gravt synskadade och hur de måste kämpa med vardagen. Men min situation var inte hållbar. Jag lyssnade men hörde inga ljud. 

Då började jag rassla med nyckelknippan mot metall och ropade Hallå! Hallå! några gånger i hopp om att någon mänsklig varelse skulle höra. Såklart hade jag trevat i mörkret på väggarna i dessa fruktlösa försök att hitta hissknappen men inte ens källardörren lyckades jag hitta.  Minuterna gick men till slut så fann jag då hissknappen och slapp ut ur min prekära belägenhet. 

Första arbetsdan efter helgen gjorde jag en felanmälan. Har  i efterhand kollat i taket och där finns bara två rör och inget lysrör som jag hade trott. Men om jag så ska bekosta det själv så ska jag ordna någon självlysande dekal att sätta upp vid hissknapparna. Helskumt att ingen sådan finns. Men en kort information med varningstrianglar att man kan fastna och vad man bör se upp för när man åker hiss, en sådan finns. Att jag lyckades kolla detta idag var så enkelt; det var bara att försöka hålla upp dörren mot källarutgången i ett par minuter innan den smäller igen.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *