Om någon lurar dig

Kåserier5 augusti 2023 kl 03.051

För sent månde syndaren vakna! I alla fall om man får tro Nordea Bank som så här en bit in i augusti skickar ut ett brev till sina äldre kunder med rubriken ”Kom ihåg att hålla huvudet kallt i sommar!”

Nu är det inte så svårt att följa det goda rådet, då regnet strilar ner och temperaturen ligger runt 18° Celsius. I brevet vrids tiden sakta tillbaka med orden – Sommaren är här och vi vill dela med oss av lite tips så att du ska känna dig rustad och redo om du en dag råkar ut för ett misstänkt bedrägeriförsök.

”Var lite misstänksam – våga lägga på luren. Bedragarna kan låtsas ringa från banken, polisen, en myndighet eller ett företag. Ofta är den som ringer mycket hjälpsam och gör sitt bästa för att stressa och skrämma dig till att göra något överilat. Tre saker att komma ihåg vid oväntat samtal - lägg på luren, uppge aldrig ditt BankID och för aldrig över pengar på uppmaning av någon annan.”

”Ring alltid polisen på 114 14 om du misstänker att någon försökt lura dig” – klokt råd som min granne la på minnet och sedan följde till punkt och pricka den dagen hon blev uppringd av företaget MM som meddelade att nu var den beställda kaffemaskinen på väg hem till beställaren. Naturligtvis avfärdade min väninna beskedet med att hon inte hade beställt någon dyr kaffemaskin och inte tänkte göra det heller.

Nu fanns det papper på beställningen – skriva av en lurendrejare någonstans i Stockholm. Hur gör man då? ”Den som råd lyder är vis. Ring alltid polisen på 114 14 om någon lurar dig!”

Sagt och gjort – 114 14 – Var god vänta… Väntetiden blev lång, men med telefonluren inom hörhåll tar min väninna en god bok till hjälp. ”Om du inte vill vänta längre”. Och visst kan man till slut tröttna efter ett par timmar och ”våga lägga på luren” – det rådet fanns ju tidigare med i konceptet från Nordea.

En ny dag randades – ring 114 14 – så äntligen var min väninna framme hos Polisen – den här tidiga morgonen runt klockan 09.00 var ärendet avklarat. Så ”på med luren” - för den här gången.

”Prata med grannarna eller andra i din omgivning. Ensam är inte stark när det kommer till att skydda sig mot brottslighet”. Det är ännu ett klokt råd från SSF och vi håller med, nickar och kommer ihåg vår väninna Clemens som blev lurad på exakt samma sätt som min andra väninna. Själv väntar jag på att något ska hända i den tristaste av årstider då ensamheten tränger sig på och alla vänner och glada grannar är på vift ”ut i det fria”.

Då ringer det i min mobil – nej jag lägger inte på luren. Istället blir jag glad. En trevlig mansröst frågar om vi inte kan ta ”en fika” tillsammans någon dag – men när?

Nu är det så att jag hör dåligt då min Tinitus med sus och brus gärna tar överhand och förstör samtalet – jag försöker ju ändå hänga med i snacket – så jag säger – kul! En fika – när, var, hur? (Men vem är killen jag pratar med? Är det Robban, Kalle eller Sebastian?)

– Passar det att ses här på tisdag klockan 15, frågar jag min vän i luren som med glädje tackar ja till invitationen. Spännande – vem av mina killkompisar är det jag bjudit? Eller är det kanske inte en kompis… Frågan förblev obesvarad ett par dagar, då ringer Euroflorist och frågar om det skulle passa att de levererade blommor till Inger Grimlund under dagen, någon gång…

Buketten anlände med budbil runt klockan 21. Jag packade långsamt och försiktigt upp de mycket väl inslagna blomstren som låg i en pappkartong. ”There´s always a reason for getting flowers”.

Längst ner i botten på kartongen hittade jag lösningen på gåtan. Ett kort med texten;

Hej Inger! Förlåt. För att jag inte dök upp. Här en bukett blommor som jag hoppas du kan njuta av.

Kram, Sebastian

Tack Sebastian – du är innerligt välkommen till Hiertagården på Afternoon tea på torsdag kl 15. Hoppas du kan komma – och stort tack för de vackra blommorna. De lever ett gott liv här tre trappor över gården och med utsikt över bron.

Ja, det gäller som sagt att hålla huvudet kallt och hoppas på det bästa – goda vänner och bra väder och ett oväntat samtal då och då. Så lägg inte på luren för fort …

Kommentarer

  1. I det här kåseriet känner man igen sig. Tyvärr. En kväll
    blev min mobil kvarglömd i skrivbordslådan när jag trodde den var på laddning. På morgonen stod plötsligt en kvinna från hemtjänsten i hallen. I samma veva som jag med mobilen i hand såg att min dotter hade sökt flera gånger hade utan att jag hört. Allt var ok med mig så jag lovade kvinnan från hemtjänsten att genast höra av mig till min dotter för det var hon som hade larmat.
    I förrgår ringde någon från Belgien och jag vågade inte svara och heller inte ringa upp för att kolla
    vem som har numret.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *