Oktoberviner

Dryckesguiden30 september 2019 kl 07.21

Oktober är snart här och Lidingö Nyheters dryckesexpert Göran Borgenvik rekommenderar en budget-champgne = en cremant, en amarone för 425 kr som är värd var enda krona samt en Marsala dessertvin som avslutning.

Art.nr 7725 Clotilde Davenne för 149 kr- En härlig Cremant från Bourgogne i Frankrike, Cremant heter det i Frankrike när det inte är riktig Champagne. Vinet är dock tillverkad enligt den klassiska Champagnemetoden som innebär att första jäsningen sker på fat och den andra jäsningen på flaska! Bubblet består av 40% Pinot Noir och 60% Chardonnay och har en alkoholhalt på 12,5% och en sockerhalt stax under 3 g/l. Den kvinnliga producenten Clotilde Davenne startade sin verksamhet 2004 och gör idag ett flertal härliga torra och fina viner, på bolaget finns totalt 16 olika varianter att lägga fingrarna på, både i det ordinariesortimentet samt i beställningssortimentet. Karaktären är torr med inslag av gula äpplen, bröd och citrus. Perfekt som aperitif eller varför inte till Blinier med löjrom https://www.tasteline.com/recept/blinier-sma-boveteplattar-med-lojrom-och-rodlok/ . Du hittar vinet på Friggavägen!

Art.nr 78892 La Corte del Pozzo för 425 kr. En av de kraftfullaste Amaronerna på den svenska marknaden. Kommer från Venetien i Italien och producenten Fasoli Gino som idag drivs av den fjärde generationen Fasoli. Vinet är på hela 17,5% alkoholhalt och innehåller de klassiska Amarone druvorna Corvina 70% och Rondinella 30%. Vinet har legat 3-4 år på ekfat och har en kraftfull karaktär med toner av mörka körsbär, plommon, choklad, vanilj och ekfat. Avnjut vinet med tre vänner och en härlig god Parmigiano, det blir ett glas var. Viner beställer du på närmaste bolag och det är värt varenda krona!

Art.nr 8403 Florio och kostar 112 kr. En Marsala från Italien, Sicilien och staden Marsala, har en alkoholhalt på 18% och sockerhalten är på 115 g/l. Vinet har en härlig doft av knäck, socker och i smaken finns en karaktär av fikon, nötter, apelsinchoklad, honung och torkade aprikoser. Druvorna är 50% Grillo och 50% Cataratto, båda druvorna är gröna men vinet har legat mer än 30 månader på gamla ekfat och så har man tillsatt lite druvsprit så färgen på vinet är brunaktig. Årgången är 2015 och vinet kan njutas som den är eller varför inte till desserten Tiramisu, vill du göra en egen Tiramisu så har du ett recept här https://www.ica.se/recept/tiramisu-713341/. Vinet finns på Lidingö, bolaget som just nu genomgår en uppfräschning, men på någon hylla hittar du din Marsala.

Välkommen till Dryckesguiden Här presenteras varje månad ett rött och ett vitt vin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet. 
Tidigare guider finns på Lidingösidan.se
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, Vinkonsult på Lidingö. 
Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till g.borgenvik@outlook.com eller ringer 0733-31 53 38.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *