Oktoberdrycker 2022: Svenska viner och dess gårdar

Dryckesguiden30 september 2022 kl 03.12

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Att det kalla landet i norr skulle bli ett vinland att räkna med var svårt att förstå bara för ett par årtionden tillbaka. Men med cirka 35 yrkesodlare och ytterligare 150 på hobbynivå har Sverige, med Skåne i spetsen, seglat upp som ett av Europas nyaste vinodlingsområden och potentialen inom svensk vinturism beräknas vara enorm. 

Art.nr 36089 Gutevin Levide Rosé och kostar 219 kronor. Alk.halten är på 12 % och årgången är 2021. Som en av landets första kommersiella vingårdar har Gute vingård skapat sitt eget vinlandskap på södra Gotland, med över 1 600 stockar solaris, phoenix och rondo. I december 2021 var det världspremiär för gårdens första mousserande vin, Gutevin Wisby Mousserande, från skörden 2020 i en upplaga om 900 flaskor. Planera in en guidad tur på vingården, boka rum på det familjära gårdshotellet och missa inte heller utbudet i restaurangen och vinbaren. Vinet har en fruktig karaktär med toner av hallon, jordgubbar, citrus och örter.  Prova till en grillad fisk, https://www.royalgreenland.se/recept/Grillad-lax-med-potatissallad/       I skrivande stund finns det 3 flaskor i Centrum.

Art.nr 37076 Åhus Solaris (vitt) och kostar 179 kronor för 500 ml. Alk.halten är på 12 % och årgången är 2020. Från tobaksplantor på 1900-talet, till 3 000 vinrankor – Åhus vingård har en rik historia präglad av gemenskap. Vingården sköts nämligen till stor del av cirka 140 personer som abonnenter på 71 vinrader i närheten av Hanöbuktens långa vita sandstrand. Väntelistan på att få bli sin egen vinbonde är lång, men så behöver du inte flytta till Provence för att förverkliga den, bara ha lite tålamod. Druvorna solaris, phoenix, rondo och léon millot ger vitt, rött och rosé. När vinskörden är klar för året är det dags att göra Åhus Guld – en iscider av äpplen från grannbyn Härnestad. Vägg i vägg med Åhus Vingård ligger restaurang Rökeriet med alla deras viner på menyn. Direkt efter skörden får de krossade druvorna till det här vinet skalmacerera några timmar innan de pressas. Vinet jäser i ståltank och fåt ligga på jästen i ett par månader. Har en karaktär av fruktighet, påtaglig frisk smak av äpplen, krusbär fläder och en härlig aromatisk avslutning. Njut detta vin till en räksallad, https://www.arla.se/recept/raksallad-med-ost/. Beställningsvara!

Art.nr 37771 Ego 7 (vitt) och kostar 309 kronor. Alk.halten är på 15 %. Vingården i Klagshamn, de är flitigt omskrivna för att ha skapat ”Sveriges bästa vingård” – vinduon Murre Sofrakis och Lena Jörgensen. Extra spännande är vinmakaren Jesper Friberg och de naturviner han framställer på gården efter en helt egen filosofi. Hans debutskörd gav det röda kolsyrejästa vinet Urskog och pet nat-vinet Strandäng, vilka snabbt sålde slut vid lansering. Vinet har en stor friskhet med inslag av nötter, honung, brynt smör, gula äpplen och honung. Varför inte till en kyckling, https://vivavinomat.se/recept/kycklinglarfile-med-ugnsbakad-potatis-tomat-palsternacka-och-fetaost/ Beställningsvara!

Art. 38222 Åhus Vingård Léon Millot (rött) och kostar 267 kronor. Alk.halten är på 11 % och årgången är 2020. Léon Millot mognar tidigt varför den också gärna odlas i svalare områden. Den är dessutom relativt högavkastande och är resistent mot många sjukdomar framkallade av fukt. Bären är små liksom även klasarna vilket gör att den tar tid att skörda. Den ger viner med mörkröd färg, om man håller nere på skördeuttaget och låter musten ligga i skalkontakt. Tanniner blir emellertid sällan dominerande, utan stannar vid att ge en mjukare struktur. Vin på León Millot är normalt inte lagringsbara. Men i takt med att vinproducenter som brukar den lär sig mer om dess egenskaper, är det inte omöjligt att vi längre fram ser Léon Millot också i vinkällaren. För det står helt klart att korsningen har minst lika hög kvalitet som många blå druvsorter från Vitis Vinifera. Efter alkoholjäsningen var avslutad fick vinet ligga på ekfat i cirka 6 månader och därefter på ståltank i ett år. Karaktären är fruktig med inslag av svarta vinbär, choklad, lakrits och blåbär. Till en fläskkotlett  https://receptfavoriter.se/recept/flaeskkotletter-i-god-sas-med-graedde-och-dragon.html. Säljstart 18/10 då kan du beställa den!

Text: Göran Borgenvik

Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till goranborgenvik@gmal.com eller ringa 0733-31 53 38.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *