Odin är Lidingös Lucia 2019

Odin som Lucia.
Lidingö13 december 2019 kl 22.46

Den 13 december bjöd den ideella föreningen Get2Gether för första gången på Luciafirande bland getter i sitt vinterviste. I skymningen förtärdes glögg och pepparkakor bland eldstad och marschaller. Föreningens medlemmar är idag 300 stycken och många av dem var där, men även andra som var nyfikna på verksamheten och som ville komma och klappa getter.

Föreningen Get2Gether
Get2Gether startades 2016 av några privatpersoner på Lidingö. Utöver grundarna är många medlemmar engagerade i den dagliga skötseln av getterna men även frivilliga hjälper till. Som medlem eller frivillig finns möjligheten att bygga stängsel, sköta getterna, mjölka tackorna eller att bara kela med dem. Henrik Pontén, en av grundarna av Get2Gether berättar att föreningen har medlemmar från hela Sverige men att de flesta är Lidingöbor.

Verksamhetens mål
Målet är en getfarm med ekologisk slyröjning, landskapsvård, ekologisk livsmedelsproduktion, bevarande av den utrotningshotade svenska lantrasen jämtget och att skapa möten mellan människor och djur.

– Getterna bidrar till att förbättra Lidingös miljö och de är det effektivaste djuret att hålla landskap öppet. Eftersom naturbetet ökar den biologiska mångfalden flyttas getterna kontinuerligt mellan olika hagar där det behövs röjas, säger Henrik Pontén.

Getterna äter ingen konstgödsel utan endast lokalt sly och hö från Lidingö. De har tillgång till värmeskydd och ordentliga halmbäddar. Väderskyddet är en tjock gummiduk som skyddar mot regn, snö och vind.

Hur föreningen finansieras
För att finansiera verksamheten söks, utöver nya medlemmar, sponsorer vilket har gett resultat. ”Nyligen fick föreningen 50 000 kronor var av SPP och av Vattenfall för att utveckla ett helt mobilt koncept för djurhållning och då är det avgörande att stängslingen är effektiv och rationell” berättar Henrik Pontén och fortsätter ”Vi hoppas även att tillsammans med en statlig institution driva en pilotstudie avseende virtuell stängsling”.

Årets julklapp
Stöd Get2Gether genom att antingen ge bort ett presentkort till ett getyogapass för 150 kronor/pass för medlemmar eller 200 kronor/pass för ickemedlemmar eller ett års medlemskap i föreningen för 350 kronor/år. Gå in på Get2Gethers hemsida, get2gether.nu, för mer information.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *