Obligatorisk måltidsavgift retar Björnbo-bor

Björnbos trevliga matsal.
Lidingö13 september 2019 kl 07.282

Attendo tjänar stora pengar på de obligatoriska måltidsabonnemang som hyresgästerna på Björnbo tvingas betala. Avgiften är på 1 536 kronor per månad och person som läggs ovanpå hyran. De gånger hyresgästerna går och äter i matsalen betalar man dessutom cirka 42 kronor per måltid med kuponger som köps i matsalen. På Björnbo finns idag 236 hyresgäster vilket ger Attendo en fast intäkt per år på 3,6 miljoner kronor bara i måltidsabonnemang.

Till det kommer de rörliga intäkterna som varierar med antalet gäster i matsalen. För att få skriva kontrakt på en lägenhet måste man förbinda sig att betala den obligatoriska måltidsavgiften.

Flera av Björnbos hyresgäster har börjat ifrågasätta varför de ska betala bara för rätten att äta i Björnbos matsal.

– Björnbo är ett koncept som alla får ta ställning till innan de flyttar hit, säger Nils Mofors ordförande i Björnbos hyresgästförening.  Attendo betalar en hög hyra till Wallfast och vi skulle inte ha någon matsal om vi inte betalade den fasta avgiften.

– Matsalen är navet på Björnbo, den fyller en social funktion och därför är det livsviktigt att vi har kvar den. Är det så att man inte gillar det konceptet ska man inte flytta till Björnbo, säger Mofors vidare.

Björnbos hyresgästförening har gjort en sammanställning över Attendos måltidsleveranser i december. En närmare titt på sammanställningen visar att de obligatoriska avgifterna tillsammans med rörliga intäkter från hyresgästerna (baserat på att 1 860 måltider serverats till interna hyresgäster inklusive deras gäster och exklusive övriga externa matgäster och beställningar) har genererat 441 546 kronor för december. Intäkten för Attendo blir då 237 kronor per måltid!

Ytterligare intäkter får Attendo också på att de använder Björnboköket till att leverera mellan 450 och 500 måltider externt.

– Ekonomin kommenterar vi inte av konkurrensskäl. När det gäller leverans av vår mat så är det i Stockholm med omnejd, skriver Attendos presschef Makan Afshinnejad till Lidingö Nyheter.

– Maten som lagas på Björnbo är uppskattad, detta får köket bekräftelse på dagligen genom att ha personlig kontakt med kunderna, skriver Attendos kostchef Erik Arosenius i ett mail till Lidingö Nyheter.  

Bostadsrättsföreningen Hiertagården är ett äldreboende där man äger sin lägenhet och kan köpa och sälja den som man vill. Hiertagården har en restaurang som drivs av ett privat cateringföretag. Där förekommer inga obligatoriska måltidsabonnemang. Man serverar inte lunch utan bara middag. För en huvudrätt och en dessert betalar man 75 kronor. Fredagar, lördagar och söndagar behöver man boka bord.

Nils Mofors anser att man inte kan jämföra de båda boendena.

– På Hiertagården drivs matsalen av ett professionellt cateringföretag, säger han. Den krögaren har en liten hyreskostnad jämfört med Attendo som får betala 2 miljoner kronor per år i hyra till Cisterna, säger Nils Mofors. Attendo har varit tvungna att sälja mat utanför Björnbo för att få det att gå ihop.

Nuvarande avtal mellan Björnbo hyresgästförening och Attendo löper ut 1 oktober 2020.

– Då har vi möjlighet att förhandla om avtalet. Men ytterst handlar det om ifall vi som bor på Björnbo vill ha en matsal eller inte och jag tolkar det som att de flesta boende vill ha en sådan, säger Nils Mofors.

Björnbos fastigheter ägs av Cisterna, förvaltas av Wallfast men driften av kök och matsal sköts av Attendo.

Kommentarer

  1. Det står helt felaktigt i artikeln ovan att Hiertagården är ett äldreboende. Vi som bor här äger inte heller våra lägenheter utan det är bostadsrätter. Hiertagården är i första hand avsedd för den som är mellan 55 och 75 år vid inflyttningen.Tanken med 55+boende är att man flyttar in vid god vigör och engagerar sig i aktiviteter och arbetsuppgifter som bidrar till föreningens förvaltning och trivsel. Tyvärr finns det idag en missuppfattning att Brf Hiertagården erbjuder någon form av omvårdnad. Men en bostadsrättsförening är inte ett service- eller trygghetsboende, inte heller ett vård- och omsorgsboende. Bostadsrätt är en boendeform som kräver både ork och engagemang!
    Birgitta Mossberg, Hiertagårdens kommunikationsgrupp

  2. Tack för ditt förtydligande. Men ni äter middag för 75 kr hos Cayenne Catering tvärs över gården i alla fall.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *