M: Nya siffror – så drabbas en Lidingöfamilj med S skattehöjarpolitik

Niklas Wykman (M)
Debatt6 september 2022 kl 03.52

Ett av världens rikaste länder är på väg mot ett plånboksval. Så borde det inte vara.
Sedan 2018 har regeringen höjt 46 skatter för ett av världens redan högst beskattade folk. Socialdemokraterna har i snitt hittills kostat en vanlig tvåbarnsfamilj 28 000 kronor mer per år. Skatter på resor, plastpåsar, kläder, boende, elektronik och en havererad energipolitik har avsiktligen gjort det dyrare att bo på Lidingö. Detta trots ökade levnadskostnader genom ökad inflation, höjda räntor, skenande elpriser och en osäker omvärld.

– För Lidingöborna slår skattehöjningar hårt, det kan vara skillnaden mellan att kunna bo kvar eller åka på semester med familjen. Fler behöver få behålla mer av sin lön och själva kunna styra sina liv, säger Niklas Wykman (M), skattepolitisk talesperson för Moderaterna.

Moderaterna föreslår i stället en rad åtgärder för att stärka familjer och hushållens ekonomi i Lidingö kommun för att göra det billigare och enklare att leva. Sänkt inkomstskatt eller sänkt skatt på pension, och sänkt reduktionsplikt på bensin och diesel stärker istället hushållen med upp 24 000 kronor och därutöver ett högkostnadsskydd för el.

– Vi arbetar hårt med att hushålla med Lidingöbornas pengar. Vi har sänkt skatten under mandatperioden med 5400 kr för en normalfamilj. Regeringen är ansvarslös och borde följa Lidingös ansvarfulla politik, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande Lidingö.

Förra året gjorde staten överskott på ca 78 miljarder, prognosen för valåret är ytterligare ca 132 miljarder. Det saknas alltså inte resurser i statens finanser utan det är uppenbart att det finns en stor ovilja hos regeringen att prioritera och låta lidingöborna få behålla sina hårt förvärvade slantar.

Fakta:
För en tvåbarnsfamilj med två löner på 35 000 kr boendes i en villa för medelpriset på Lidingö skulle återinförd fastighetsskatt öka deras kostnad med 111 525 kronor. Det innebär en skattehöjning på 103 001 kronor per år jämfört med dagens fastighetsavgift. Därtill skulle de drabbas av:
• Höjd skatt på arbete 5 000 kr
• Bolåneskatt 2 000 kr
• Bränsleskatt 1 000 kr
• Halverat ränteavdrag 50 000 kr
• Halverat RUT-avdrag 5 000 kr
• Lokal skattehöjning 570 kr

Totalt nästan 7000 kronor i månaden enbart i ökade skatter per person för en familj boende i villa. För en familj boendes i lägenhet skulle motsvarande siffra vara nästan 3000 kronor i månaden per person. För ett pensionärspar i lägenhet skulle det bli en skattehöjning på drygt 2500 kronor per person i månaden. Samma höjning som för den som lever ensam i en bostadsrätt.

Moderaterna föreslår istället en rad åtgärder för att stärka familjer och hushållens ekonomi i Lidingökommun för att göra det billigare och enklare att leva. Sänkt inkomstskatt eller sänkt skatt på pension, högkostnadsskydd för elen och sänkt reduktionsplikt på bensin och diesel stärker istället hushållen med upp 24 000 kronor om året samt högkostnadsskydd för el.

Pressmeddelande Moderaterna

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *