Nya perspektiv

Nya, vackra ”Sofia” angör kajen vid Dalénum , Larsberg på Södra Lidingö. Och - glöm inte att hålla avstånd!
Kåserier8 augusti 2020 kl 04.14

Leve Sommaren – hurra, hurra, hurra!! Men hur länge – ja, det vet vi inte säkert. Men att den tonar ut mot hösten det vet vi alla. I dagarna har lärarkåren sina planeringsmöten och snart sitter våra kära nära unga på skolbänken. Visst är det spännande – vad har framtiden att bjuda på?

För att inte missa sommarens sista soliga dagar önskade jag mig en båttur av mina döttrar Lena och Annica.

Visst skulle jag kunna kliva ombord som ensam tant men ändå – det är bra mycket roligare att ha gott sällskap. De kloka flickorna läste båttrafikens tidtabeller och kom fram till att en avgång från Larsbergs brygga klockan 11.30 nog skulle passa bra. Dagen var en torsdag, vädret var ”lagom” på alla vis och vi träffades på kajen i god tid. Här finns också parkeringsplats för bilar som väntar på sina båtfarande ägare, dessutom en ruta för handikappade, vilket jag är tacksam för.

Så kommer då vår båt – exakt i tid och med fören riktad mot bryggan. Då ser vi också fartygets namn – Sofia, och med destinationen Ropsten tydligt angivet i fören. Just så – vi ska ta en vända till Ropsten för att se Lidingö i nytt perspektiv. Till vardags är min utsikt Lidingöbron och kajen vid Ropsten där de pendelbåtarna angör kajen och släpper av passagerare från Storholmen, Tranholmen eller Mor Annas Brygga. Att de möjliga resvägarna är många kan man se på webben:

Åk till Lidingö. …
Från Nybroviken går pendelbåtslinje 80, “SjöVägen”, via Nacka Strand till Larsbergs brygga/Dalénum, Frihamnen och Ropsten. Från Ropsten …
Res bara om du måste. Personalen ombord kan neka dig att gå ombord om det blir för fullt, och ger den med ö-kort för bofasta i skärgården, och färdtjänstkort, …

Sökningar relaterade till båttider lidingö nacka
sjövägen tidtabell 2020
linje 80 båt karta
sl 80
tidtabell båt 89
sl båt 80 tidtabell 2020 sommar
färja lidingö
sjövägen tidtabell sommar
sjövägen 80 sommar

Informationen om att ”personalen ombord kan neka dig gå ombord om det blir fullt” sticker i ögonen. Självklart är vi lite nervösa – det är inte så ofta vi tre är ute och reser. När vi så traskar över landgången är vi beredda på det värsta – kanske måste vi gå av! Hopp-i-land-Kallen på båten skakar på huvudet när jag vill visa min biljett från Färdtjänsten. Biljetter – nej. De behövs inte – det är bara att ta plats. Så öppnas dörren till salongen. Fullt? Nej, inte en själ så långt ögat kunde se!

”Sofia” är byggd i Danmark år 2020 – och seglar nu ”under svensk flagg”!

Tomt! Absolut tomt! Vi anar att det finns en kapten på skutan, tack och lov, men passagerarna är vi tre. Det känns som om vi äger hela skeppet! ”Sofia” är namnet och säkert den yngsta pendelbåten på Värtans vatten. ”Nybyggning nr 1148 år 2020, Faaborg, Danmark” står att läsa på blank skylt i entrén. Men båten går under svensk flagg – var så säker.

Här börjar nya Lidingöbron ta form – i bakgrunden Lidingölandet.

Så lägger Sofia till vid Ropsten och vi får gott om tid att se oss omkring. Här börjar den nya Lidingöbron ta form, något som jag en längre tid kunnat följa med hjälp av dunkanden och lyftkranens hissnande aktivitet mot sommarhimlen. Att nu få se det hela i ett annat perspektiv än hemifrån och underifrån – var spännande.

De nya husen i Bodal är begåvade med ”viss sjöutsikt”.
Många båtar angör Nacka Strand där krogen J lockar med stor bar och uteservering.

Resan går vidare, nu med Nacka Strand som mål. Vi passerar Frihamnen och far fram över kända vatten med Lidingölandet på babords sida innan vi svänger in till sjökrogen J! På kajen står vilstolar i rader för att ta emot resande folket som hoppar i land från pendelbåtarna som kommer och går. Tut - tut - tut. Tre tut betyder ”jag backar” och så försvinner de bort vid Himmelsbågen, Carl Milles berömda skulptur som ger Nacka Strand det där ”lilla extra”.

Carl Milles ”Himmelsbågen” är Nacka Strands stolthet.

Vi slår oss ner på säkert avstånd från de andra gästerna på uteserveringen. En flaska rött vin och tre hamburgare därtill blir vår enkla beställning och jag erinrar mig en recension från J:s hemsida: ”Världens bästa restaurang i hela Nacka!” Det finns mängder av sarkastiska utlåtanden att skratta åt om man vill. Men också ”Utsikten är bäst av allt!” Det håller vi med om - vi tre från Lidingö: Annica, Inger och Lena.

Tre tjejer till sjöss - Annica, Inger och Lena

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *