Nya krav på hållbarhetsrapportering ritar om vardagen för företag i hela värdekedjan

Debatt26 mars 2024 kl 03.44

Har du hört talas om EU:s nya direktiv om hållbarhetsredovisning, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)?

Om ja, så kanske ert företag som bäst håller på och förbereder inför rapportering. Och om nej, så kan det vara hög tid att som företag sätta sig in i detta.

CSRD är ett hållbarhetsrapporteringsregelverk som ska implementeras i alla EU-länder under 2024. Reglerna kommer träffa vissa bolag direkt och fasas in de kommande åren utifrån bolagsstorlek. Om ni inte har börjat att förbereda hållbarhetsrapporteringsarbetet än är det troligt att ert bolag kanske inte kommer att träffas direkt av de nya kraven på att rapportera hållbarhetsdata.

De nya reglerna är dock uppbyggda så att de som ska rapportera även ska rapportera data från hela värdekedjan, och där kommer väldigt många bolag in som leverantörer i en rapporteringspliktig värdekedja.

Det innebär att de allra flesta bolag, för att vara fortsatt relevanta som leverantör, kan behöva ha koll på data som deras kunder/värdekedjan kommer att efterfråga. Det kan röra allt från miljö till arbetsvillkor till företagsstyrning. På engelska heter områdena man ska rapportera Environmental (E), Social (S) och Governance (G) –och det är därför man pratar om ESG i dessa sammanhang. Det kommer även komma utökade krav på dessa frågor inom offentlig upphandling och i regelverken ligger också ett fokus på att skifta från linjär till cirkulär ekonomi.

Det är därför viktigt att man sätter sig in i om, hur och när dessa regler får påverkan på ens företag. Om man börjar i tid och arbetar lugnt och strategiskt med frågorna kan det borga för en lönsam och hållbar affärsutveckling och börjar man för sent finns det risk för att det blir fort och fel. Det finns massor att läsa om detta på nätet, sök t ex på CSRD.


Vill du lära dig mer om detta tillsammans med andra företagare är du välkommen till en förmiddag ute på underbara Högberga Gård för kompetensutveckling, inspiration, nätverkande och lunch i underbar miljö. Lidingöföretagare har 200 kr rabatt. Man kan även förlänga dagen och boka ett mötesrum till förmånligt pris. Framtidsäkra affärer på Högberga Gård den 10 april

Anna Haettel, Lidingöbo och hållbarhetsjurist

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *