Ny skräckbok av Lidingöbo

Författaren Jonas Lejon och hans nya skräckroman
Lidingö7 december 2023 kl 03.00

Idag den 7 december släpps Det som krafsar under marken, en skräckbok baserad på gammal folktro som har skrivits av Lidingöbon Jonas Lejon.

Vem är Jonas Lejon?
– Jag är en skräckförfattare som föddes i norra Norrland, men som till störst del växt upp på Lidingö i Skärsätra och Brevik. Nuförtiden är jag Larsbergsbo. Jag gav ut min första bok Skuggvakt 2011 och har efter det publicerat lite blandade verk genom åren. Mest skräck.

Vad handlar Det som krafsar under marken om?
– Boken handlar om två systrar som motvilligt tvingas återuppta kontakten med varandra när den enas dotter försvinner i familjens källare. De tycker sig fortfarande kunna höra hennes röst, alldeles bakom väggarna. Den handlar också om en avfolkningsbygd i Norrland som döljer någonting uråldrigt, bortglömt under marken. Där de två systrarna får lära sig precis hur desperata folk kan bli när deras samhälle långsamt dör ut och hur långt de är beredda att gå för att hålla det levande.

Varför blev det just skräck?
– Skräckböcker och -filmer var de som var mest intressanta när jag var ung. De kunde verkligen gå i vilken riktning som helst. Det finns liksom inga gränser när det kommer till skräck. Skräckhistorier dansar redan utanför de etablerade reglerna. Som läsare är det inte meningen att man ska vilja bli skrämd, men ändå så finns det någonting lockande med det.

Hur har Lidingö inspirerat boken?
– Ena huvudpersonen bor faktiskt i Larsberg, vilket nämns flera gånger i boken. I de tidiga utkasten av manuset så utspelades de första kapitlen på Lidingö, men det ströks för att bättra på tempot i handlingen. Inte helt ovanligt. Kill your darlings, som de brukar säga.

– Annars är huset som den andra huvudpersonen bor i baserat på en villa borta vid Brevik, nere vid vattnet. Det hjälper att ha en tydlig bild över layouten när man skriver. Inspiration finns överallt, speciellt här på ön, om man bara tittar lite extra bakom skuggorna.

Här kan du köpa boken.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *