Ny förgiftning i Killinge

Katten Jack blev förgiftad, nu på bättringsvägen. Foto: privat.
Lidingö19 februari 2019 kl 19.08

Dagen efter förgiftningsolyckan i Käppala skola inträffade en ny förgiftning. Denna gång är det en katt som drabbats, mindre än en kilometer från Käppala skola, vid Björkudden i Killinge.

Anders Ardestam hittade sin katt Jack utanför dörren på fredag morgon, förlamad, krampande med tungan utanför munnen. Efter samtal med veterinär kördes Jack till Albano djursjukhus i Djursholm för intensivvård.

Med tanke på reaktionerna kunde veterinären se att det rörde sig om råttgiftet Black Pearl, vilket det inte finns något motgift för. Kattens eget immunförsvar måste verka och kattens temperatur måste hållas uppe. Katten låg i respirator med dropp i två dagar och är nu hemma igen. Inte helt återställd, men på bättringsvägen.

Albano uppgav till Anders att flera förgiftningsfall som tyder på råttgiftet Black Pearl, har skett den senaste tiden. Giftet får bara hanteras av experter (typ Anticimex) och får bara ges inomhus i låda eller bur, just för att faran finns att om giftet sprids utomhus kan någon räv eller hund råkar bita en förgiftad råtta, så kallad tredjeparts spridning.

Anders Ardestam misstänker att det kan vara någon människa som har lagt ut råttgiftet utomhus, kanske blandat med kött, pastej eller liknande. Att hantera gift på detta sätt är kriminellt, så det finns någon skyldig ligger han eller hon illa till.
Det finns ännu ingen koppling till förgiftningen på Käppala skola, bara den tillfälligheten att de två olyckorna skedde ungefär samtidigt.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *