Nu rensas Lidingös marina miljöer från miljöfarligt skrot

LidingöPartiets Christel Söderberg, Jim Kenving och Anders Paulsen flankerade av till höger i bild Jenny Randborg, miljö- och avfallsutvecklare Lidingö Stad och Fredrik Johansson, grundare Rena Mälaren, på huk i gula byxor Robbie Bergqvist ägare/VD Hamnab samt många dedikerade dykvolontärer.
Lidingö15 juli 2022 kl 03.13

Självklart var LidingöPartiet på plats på Lidingövarvet när organisationen Rena Mälaren gjorde sitt sista dyk före sommaruppehållet. Ett 20-tal dykare med medhjälpare fanns på plats. Stort som smått - bildäck, utemöbler, glasflaskor, mobiltelefoner och annat skrot lyftes upp på kajkanten och fraktades i väg för att sorteras och återvinnas. Det är svårt att förstå hur det är möjligt att våra vatten blivit en soptipp under ytan – säger Christel Söderberg, LidingöPartiet. Lidingö Stad har tagit initiativet till ett unikt projekt som enligt Fredrik Johansson, grundare av Rena Mälaren, kan vara Sveriges och förmodligen världens största undervattensrensningsprojekt.

Lidingö är den första och hitintills den enda kommunen som har insett allvaret och konsekvenserna av att ha miljöfarligt avfall runt sina stränder och agerat genom att anlita en aktör för att få bukt med detta problem – säger Fredrik Johansson. Lidingö Stads uppdrag att genomföra detta miljöprojekt gick till Robbie Bergqvist som är VD för företaget Hamnab Sjöentreprenader AB som idag sköter underhåll och skötseln av många av Lidingös marinor.

Jag är väldigt stolt över detta projekt och över att Lidingö Stad inte bara tittar på hur det ser ut ovanför ytan utan att man ser helheten för att skapa en bättre miljö för alla Lidingöbor – säger Robbie Bergqvist. Lidingö med sin mycket långa kust är i full gång att rensas från gammalt skrot som legat på botten sedan urminnes tider. Arbetet är finansierat av kommunen och ska pågå under hela hösten. En förklaring till varför det ligger så mycket bildäck, gamla båtbatterier och annat miljöfarligt material på botten är att det tidigare inte fanns organiserad hantering av miljöfarligt avfall på det sätt som det finns idag.

Vi ska vara stolta och glada över att vi har SÖRAB:s fina återvinningsanläggning i Stockby – säger Jim Kenving, LidingöPartiet. I Stockholm har Rena Mälaren plockat upp ca 30 ton båtbatterier, 35 ton elskotrar och 222 ton sopor totalt. Även här på Lidingö hittar man massor med miljöfarligt skrot på botten. En sammanställning kommer att presenteras när arbetet är avslutat i höst.

Vi i LidingöPartiet är mycket stolta över att ha varit med och tagit beslut om att detta unika miljöprojekt ska genomföras. Det kommer våra barn- och barnbarn tacka oss för. Vi har ett stort ansvar att lämna över ett hållbart och väl fungerande Lidingö till kommande generationer – säger Anders Paulsen, LidingöPartiets kommunalrådskandidat 2022. LidingöPartiet kommer att fortsätta följa detta mycket viktiga miljöarbete med uppföljande reportage efter sommaren. Intresserade Lidingöbor är mycket välkomna att komma och titta när dykningarna återupptas efter sommaruppehållet. Datum och platser kommer att publiceras på LidingöPartiets Facebooksida och Lidingö Stads hemsida.

För mer info om Rena Mälaren; www.renamalaren.com

För LidingöPartiet
Christel Söderberg
Jim Kenving
Anders Paulsen

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *