Nu har vi jul här i vårt hus

Quadrocopter drone delivering package
Kåserier25 december 2022 kl 03.042

Nu har vissa skärgårdsbor fått pröva på att få en del matleveranser med hjälp av drönare. Det låter ju helt genialiskt. Men var går gränsen? 

I vissa sammanhang utgör Lidingö  en självständig stad men andra gånger är vi inkluderade i storstockholm och för turister presenteras Lidingö ofta som en idyllisk skärgårdsö.

Leveranser med drönare kan väl bara ses som en  stor framgång inte minst när det gäller transport av apoteksvaror och livsmedel till de många som bor i glesbygden. Tänk bara på sänkta transportkostnader och tidsvinsten i ett nödläge. Undrar var drönarleveranser först uppstod, var det kanske i Australien? Kanske har  behovet av den här tekniken uppstått på flera håll samtidigt, genom att ”nöden är uppfinningarnas moder”. Så långt inser jag att drönartekniken även har en helt annan och brutalare sida när den används i krigssammanhang.

Nej, jag har inte väntat på någon drönarleverans. Men det kanske inte vore så dumt ändå. Jag har ju fått många sms att ’din leverans är på väg.’ När min dotter kände sig pressad på grund av den rådande arbetssituationen att ställa upp och  skickade mig blombuketten  så är det något som jag  inte bara har full förståelse för utan även är stolt över, att hon aldrig tänker först på sig själv.

När flera sms började komma in insåg jag  snart att det var mer än en avsändare.  En rörde en presentcheck på 498 kr  och en annan rörde  blomstersbuketten och en tredje var Region Stockholm avsändare.  En vara som jag själv hade beställt via VC för någon dag sedan. Jag är osäker på om det kan ha varit något mer på väg men jag kände mig bara stressad över sms om leveranser på väg.  

För ett par år sedan beställde jag en liten hurts från en möbelfirma. När det då kom ett sms så satt jag faktiskt vid datorn och kollade bilens färdväg. På ’vår väg’  så blev jag förbryllad att det tog evigheter. Bilen hade fastnat i början på vägen och kom ingen vart förrän långt  långt senare. Sedan dess roar det mig inte alls att få sms där jag uppmanas följa bilens färdväg.

Blombuketten hade jag själv gjort mig omaket att gå och hämta igår på em, fem dagar senare. Ett sista  sms  på lördagen  kom från blombudet innan jag stängde av telefonen, klockan var då 22.26 och jag hade redan gått och lagt mig. Blombuketten var jättefin och eftersom min dotter var avsändaren så hämtade jag gärna blommorna men det hade jag inte gjort för vem som helst. 

I butiken tänkte jag fråga om mitt presentkort på 498 kr inte gällde längre men avstod trots att jag hade haft en hel del extra besvär som i och för sig inte den här butiken kunde lastas för. Det är systemet som sådant som leder till onödigt men likväl tidsödande strul.

Nu är det jul igen… Med tanke på den dunderförkylning som jag råkat ut för är jag så  glad att ingen lyckades övertala mig att följa med när de åkte till Åre. Mitt barnbarn hade åkt dagen innan med tåget. Men det går fler tåg, nästa år sägs det. Och jag är ännu gladare att min dotter är med familjen uppe i fjällen och får njuta av sol och fint skidväder. 

Drönarleveranser får nog se framtiden an, det är nog bara början vi ser. Det skulle nog inte skada att om en AI fanns ombord på drönaren som frågar om leveransen kan lossas på balkongen. 

God Jul!

Kommentarer

  1. Last time I tried to fly a drone in Lidingo, an old man shouted from his window that he would shoot it down if I didn’t land it. This was after I said I was registered in transporstylrelsen – and following all the laws. So maybe some people won’t get their medicine or other goods until some other people are educated enough.

    1. Drönarflyg är trevligt och vi som flyger drönare vill göra nytta och gärna inspirera nya drönarflygare.
      Polisen bör dessutom anamma alla vi seriösa drönarflygare och nyttja kunskapen från oss drönarflygare.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *