Novemberdrycker

Dryckesguiden31 oktober 2019 kl 06.15

Välkommen till Dryckesguiden Här presenteras varje månad ett rött och ett vitt vin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet. 
Tidigare guider finns på Lidingösidan.se
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, Vinkonsult på Lidingö. 
Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till g.borgenvik@outlook.com eller ringer 0733-31 53 38.

November är snart här och vad passar bättre än smakfulla viner?
Vår vinskribent Göran Borgenvik presenterar här några läckerheter som alla finns på Lidingösystemet.

Art.nr 5244 Gustave Lorentz kostar 109 kronor. Årgången är 2018 och kommer från Frankrike och vinregionen Alsace som sträcker sig 15 mil genom ett hundratals vinbyar. 100% Gewurztraminer och har jäst i ståltank, alkoholhalten är på 13,5% och en sockerhalt på 17 g/l vilket ger vinet en liten sötma med inslag av gula päron, honung och rosor. Servera den kall som aperitif eller tillsammans med sushi, gifter sig perfekt. På Figgavägen dock oklart vilken hylla, nu när man bygger om och gör fint!

Art.nr 2962 Casillero de Diablo och kostar 79 kronor. Årgången är 2017 och vinet är en gammal trotjänare, har funnits sedan 1991 i Systembolagets sortiment. Vinet kommer från Chile och Central Valley och producenten Concha y Toro har varit verksam sedan 1880. Casillero del Diablo  (Djävulens källare), myten skapades av grundaren Don Melchor de Concha y Toro som spred ryktet att djävulen hade sin boning i hans vinkällare och på så sätt kanske han fick ha druvorna och vinet i fred, passar ju bra i Allhelgona tider. Vinet har en alkoholhalt på 13,5% och sockerhalten är på 2,59 g/l. 100% Cabernet Sauvignon och är mörk, blålila i färgen med en druvtypisk doft och smak av svarta vinbär med härliga inslag av mörka körsbär och cederträ. 20% av vinet har lagrats på gamla fat och resten på nya fat. Varför inte avnjuta detta vin till en hemlagad lammgryta https://www.ica.se/recept/lammgryta-med-potatis-och-paprika-494000/. På Friggavägen 24 köper du djävulsvinet!

Art.nr 247 Château du Breuil och för den får du betala 334 kronor. En härlig Calvados från Frankrike och Normandie, Château du Breuil ligger i regionen Pays d Auge och slottsbyggnaden är från 1500 talet och har idag ett modernt destilleri med 22 000 äppelträd. Calvados framställs genom att äppelcider destilleras till äppelsprit och lagras på ekfat, den här Calvadosen har lagrats på fat i minst 4 år och får då kallas VSOP och har en alkoholhalt på 40% och sockerhalten är på 6 g/l. Calvadosen har fruktig smak med inslag av gula äpplen, vanilj, aprikos och vanilj. Servera den som avec tillsammans med mörk choklad och kanske en cigarr. Finns i Centrum.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *