Nils Petter Sundgren är död

Nils Petter Sundgren blev 90 år. Foto: Wikipedia.
Lidingö30 december 2019 kl 20.01

Filmkritikern och journalisten Nils Petter Sundgren är död, rapporterar DN.
Han blev 90 år gammal. Under flera år bodde Nils-Petter Sundgren på Tornvägen och på Pyrolavägen i Skärsätra. Han var 1963–1982 gift med skådespelerskan och naprapaten Susanne Ulfsäter. De senaste åren bodde han med hustrun Ulla på Gyllenstiernsgatan på Östermalm.

Nils Petter Sundgren blev ett känt ansikte för många genom ”Filmkrönikan” i SVT, som han ledde mellan 1963 och 1991.

Efter åren på SVT fortsatte han karriären på TV4 med start 1993 där han bland annat ledde filmprogrammet ”Bionytt” tillsammans med Hans Wiklund. Han recenserade film ända fram till 2006.

I samband med att han pensionerade sig som kritiker belönades han med professorns namn av regeringen för ”sina mångåriga och stora folkbildande insatser inom filmens område”.

Journalisten och kritikern Hans Wiklund började jobba tillsammans med Nils Petter Sundgren redan i slutet av 1980-talet när han kom in som praktikant på ”Filmkrönikan”.

– Han betydde väldigt mycket för mig när jag började, han blev en fadersfigur och en mentor, säger han till Aftonbladet.

Hans Wiklund lämnade SVT ett par år senare och hamnade på TV4.

Det gjorde även Nils Petter Sundgren så småningom och 1993 drog de igång ”Bionytt” tillsammans.

– Han var mycket kunnig, inte bara inom film utan även i historia, litteratur och konst. Han var enormt bildad och delade gärna med sig till andra, vilket han ju också blev prisad för.

– Han var dessutom en väldigt kul person och otroligt elegant klädd, inte sällan i fantastiska hattar, säger Hans Wiklund till Aftonbladet.

Nils Petter lämnar fyra barn efter sig: Lisen, 53, Henrik och Christian, 51 och Lotten, 42 år,

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *