Nej till besöksförbud på äldreboenden

Debatt5 januari 2022 kl 04.34

Regeringen vill ha utökade möjligheter till att isolera äldre och införa ytterligare besöksförbud på äldreboenden. Det visar såväl regeringens egna planer liksom de direktiv till utredning som nu tittar på frågan.

Vi menar att det är helt fel väg att gå. När livet är som skörast behöver vi kunna träffa våra anhöriga. Att isolera äldre långvarigt skapar ensamhet, nedstämdhet och psykisk ohälsa. Äldre måste få träffa sina barn, barnbarn, partners och andra.

Många äldre upplever att de är oskyldigt dömda till isolering i sina egna hem. Coronakommissionens studier visade dessutom att smittan huvudsakligen kom in på äldreboenden via anställda, inte via anhöriga. 

Den självklara lösningen borde vara att se till att all personal som träffar patienter och brukare är vaccinerade, liksom att se till att det finns tillräckligt med skyddsmaterial. Våra äldreboenden måste också vara organiserade så att de kan minimera risken för smittspridning men ge äldre möjlighet till sociala kontakter och att få träffa sina nära och kära.

Vaccinationerna går framåt och Lidingö ligger bra till. Över 90 % av lidingöborna över 65 år är vaccinerade. Det är mycket bra, men fler måste ta sina sprutar för att minska spridningen. Inom ett par månader kommer alla över 18 år ha erbjudits att ta sin tredje spruta.

För vaccinationer är den viktigaste åtgärden för att hindra smittspridning och sjukdom på såväl äldreboenden som i samhället i stort. Risken för att sprida smittan minskar kraftigt med vaccin. Idag är 14% av svenskarna ovaccinerade, men står för 60% av de som behandlas på intensivvården på våra sjukhus.

Det är dags att regeringen slänger förslagen om besöksförbud i papperskorgen och istället kräver att alla som ska arbeta med sjuka och äldre är vaccinerade.

Anna Starbrink (L), sjukvårdsregionråd Region Stockholm
Amelie Tarschys Ingre (L), vice gruppledare Region Stockholm
Bertil Östberg (L), gruppledare Omsorg- och socialnämnden Lidingö stad

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *