”Nej tack” sa Linde (S)

Daniel Källenfors har bjudit in Ann Linde, men hon vill inte komma.
Stad & Politik12 mars 2021 kl 05.29

Utrikesminister Ann Linde (S) avser inte att komma till Lidingö för att diskutera situationen vid Afghanistans konsulat på Näset. UD har nu svarat på kommunalrådet Daniel Källenfors (M) inbjudan att komma ut till ön.

– Det är häpnadsväckande. Sveriges utrikesminister sticker huvudet i sanden, säger Daniel Källenfors (M).

För en tid sedan inbjöd Daniel Källenfors (M) utrikesministern Ann Linde (S) till ett möte med anledning av att de störningar som boende på Näset upplever vid Afghanistans konsulat. Daniel Källenfors (M) anser att UD inte uppfyller de krav som Wienkonventionen ställer på Sverige när det gäller etableringen av ambassader och konsulat. I en artikel i Lö Nyheter 12 februari säger Daniel Källenfors (M) bland annat: ”Enligt Wienkonventionen ska UD hjälpa till att hitta lämpliga lokaler för ambassader och konsulat och det har inte gjorts i det här fallet.” I sitt svar betonar UD dock att utländska ambassader själva väljer var de vill förlägga sin verksamhet och det krävs inget särskilt tillstånd från UD för det så länge verksamheten förläggs till Stockholmsområdet.

Enligt artikel 21 i Wienkonventionen ska Sverige underlätta för den gästande staten att förvärva lämpliga lokaler, eller bistå med att anskaffa lokaler på annat sätt. Men enligt UD handlar det om att i första hand se till att den gästande staten inte råkar på rättsliga problem när det gäller att köpa eller hyra en fastighet eller lokal. Några skyldigheter att tillhandahålla eller förmedla lokaler ingår inte i Wienkonventionen, menar UD.

– Om vi säger att vi behöver hjälp, så väljer Ann Linde en tolkning som innebär att hon inte tänker ta ansvar för situationen, säger Daniel Källenfors (M). Hon sticker huvudet i sanden. Det enda råd vi har fått från statsmakten, via polisen, är att skaffa en ordningsvakt för 1,2 miljoner kronor per år.

– Jag hade förväntat mig att man tog Lidingös problem på allvar, säger Daniel Källenfors (M).

UD bjuder i sitt svarsbrev in någon från Lidingö för att prata om tillämpningen av Wienkonventionen och de roller som de olika parterna har.

– Vi har löpande dialog med UD via vår stadsjurist och vi kan debattera vad ordet ”bistå” innebär. Men ytterst handlar det om att svenska staten struntar i vårt problem, säger Daniel Källenfors.

Departementet uppger att de har en löpande dialog med Afghanistans ambassad och man har full förståelse för att de boende på Näset upplever den nuvarande situationen som otillfredsställande.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *